Vanaf dit jaar publiceren we elke maand een overzicht van de belangrijkste energiedata. In dit overzicht vind je cijfers en trends over energieproductie en -verbruik, de import en export van elektriciteit, dagrecords en de CO₂-emissiefactor. Heb je suggesties of mis je bepaalde informatie? Laat het ons weten!
Elektriciteitsproductie per dag, per energiebron
In onderstaande grafiek zie je de elektriciteitsproductie per energiebron per dag weergegeven in gigawattuur (kWh / 1.000.000). Er werd in totaal iets meer dan 12 TWh elektriciteit geproduceerd.

Onderstaande staafdiagram geeft de elektriciteitsproductie van januari 2025 weer, vergeleken met januari 2024. Aan de rechterkant staat een cirkeldiagram met de verdeling van de elektriciteitsproductie per energiebron in januari 2025.

Dagrecords opwek elektriciteit door wind en zon
De dag waarop de meeste gecombineerde zon- en windenergie werd opgewekt was 27 januari. Op deze dag werd er in totaal rond de 270 GWh geproduceerd. In onderstaande grafiek zie je de dagrecords voor wind, zon en wind + zon in de maand januari. In de grafiek aan de rechterkant zie je de opwek van elektriciteit op 27 januari per uur, door wind op zee, wind op land en de zon.
Het elektriciteitsverbruik van die dag lag rond de 360 GWh (bron: ENTSO-e).

Onderstaande staafdiagram geeft de opwek van elektriciteit (GWh) weer door wind op zee, wind op land en de zon in januari 2024 en januari 2025.

Import en export elektriciteit
Nederland importeert en exporteert elektriciteit met de buurlanden en exporteerde in januari netto ongeveer 685 GWh. Het grootste gedeelte werd in januari geëxporteerd naar België. De geïmporteerde elektriciteit kwam uit Noorwegen en Denemarken. De zeekabel (BritNed-kabel) met het Verenigd Koninkrijk is eind januari weer in werking getreden.

Gas
In onderstaande grafiek zie je het gasverbruik in de maand januari per type verbruiker: industriële gasverbruikers, gasgestookte elektriciteitscentrales en de lokale gasdistributie naar kleine bedrijven en de huishoudens. Er werd in januari totaal ongeveer 38 TWh gas verbruikt. Op 20 januari werd het meeste gas verbruikt: 1.732 GWh.

Dagrecords gasconsumptie
In onderstaande grafiek zie je de dagrecords van de gasconsumptie per type verbruiker, vergeleken met het gemiddelde van de maand januari.

Gasopslag
Gasopslag is een manier om aardgas op te slaan voor later gebruik. In de zomer, als de vraag lager is, wordt gas in de opslag gepompt om het op te slaan voor de winter. In de winter wordt dit opgeslagen gas weer gebruikt om pieken in de vraag op te vangen. De vulgraad, ofwel het percentage van de capaciteit dat gevuld is, is een belangrijke indicator voor de zekerheid van gaslevering.
Onderstaande grafiek geeft de gemiddelde vulgraad (%) aan van de afgelopen vijf jaar, de vulgraad in 2024 en het begin van 2025. Daarnaast geven de stippellijnen de minimale en maximale vulgraden aan die bereikt zijn in de jaren 2020 - 2024.

CO₂-uitstoot en -emissiefactor
De emissiefactor geeft de hoeveelheid CO₂-uitstoot aan per eenheid opgewekte energie in kilogram CO₂ per kWh. De CO₂-uitstoot heeft de totale hoeveelheid koolstofdioxide aan die vrijkomt. De CO₂-emissiefactor van gas wijzigt nauwelijks, waardoor de CO₂-uitstoot het gasverbruik volgt. Voor elektriciteit is de CO₂-emissiefactor al jaren aan het dalen vanwege de toename van hernieuwbare energieopwek in de elektriciteitsmix. Nederland is netto-exporteur en deze productie wordt meegenomen in de CO₂-uitstoot.
In onderstaande grafiek zie je zowel de CO₂-uitstoot als de CO₂– emissiefactor van de elektriciteitsproductie per maand, voor 2024 en 2025. De CO₂-uitstoot van elektriciteit was in januari ongeveer 3.500 kton. In januari 2025 lag de temperatuur onder normaal en was de elektriciteitsopwek door wind lager dan in 2024, waardoor de CO₂-uitstoot hoger is uitgekomen dan in 2024.
