Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijstook van biomassa

Biomassa bijstook: groene kracht in kolencentrales?

Steenkool heeft een hoge CO₂-uitstoot. Door een deel van de kolen te vervangen door biomassa wordt de impact op het klimaat beperkt. Biomassa bestaat uit plantaardig afval, zoals houtsnippers en ander organisch materiaal. Daarom wordt biomassa gezien als hernieuwbare bron. De biomassa komt namelijk vanuit een natuurlijke bron die aangevuld kan worden. Daarom wordt er geen CO₂-uitstoot toegerekend aan biomassa. Er is discussie over hoe duurzaam biomassa is. We volgen hierin de Europese norm. In deze norm wordt deze vorm van bijstook als hernieuwbare energie wordt gezien.

Biomassaketels bedrijven
Biomassa

Overzichten productie van elektriciteit door bijstook van biomassa bij bedrijven

Deze pagina geeft inzicht in de productie van elektriciteit door de bijstook van biomassa in kolencentrales van vandaag, per maand en per jaar. Ook kun je na het aanmaken van een account, diverse datasets downloaden of een API-sleutel aanmaken. 

Productie elektriciteit van vandaag - bijstook van biomassa

Laatste update: 23-07-2024 17:01
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek is de opwek van elektriciteit door de bijstook van biomassa in kolencentrales per uur opgenomen. 

Waarom schommelt de inzet van biomassa?

De inzet van bijstook van biomassa gedurende de dag kan schommelen als gevolg van de elektriciteitsvraag. Overdag is de vraag naar elektriciteit meestal hoger dan 's nachts. Het bijstoken van biomassa kan snel aangepast worden om aan deze vraag te voldoen. Doordat het bijstoken snel aangepast kan worden, kan het elektriciteitsnet efficiënter beheerd worden. Hierdoor wordt de elektriciteitsproductie groener en duurzamer.

Productie elektriciteit per maand - bijstook van biomassa

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

In deze grafiek is de bijstook van biomassa in kolencentrales per maand van de afgelopen twaalf maanden te zien. 

Waarom schommelt de opbrengst per maand?

De inzet van biomassa als bijstook in kolencentrales verschilt tijdens het jaar. In de winter is de vraag naar energie het hoogst. In verhouding wordt er dan minder duurzame energie opwekt. Het is dan nodig om kolencentrales te gebruiken die biomassa bijstoken. In de zomermaanden wordt er meer duurzame energie (met behulp van zon en wind) opgewekt. Kolencentrales maken dan een kleine hoeveelheid elektriciteit. Dat zijn ook vaak de momenten waarop de kolencentrales in onderhoud zijn.

Productie elektriciteit per jaar - bijstook van biomassa

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

Kolencentrales zijn in de afgelopen jaren meer biomassa gaan bijstoken. Toch daalt het totale gebruik van biomassa voor de productie van stroom. Dit komt doordat de bijstook afhankelijk is van de inzet van kolen. Deze inzet moet jaarlijks dalen. Kolen worden vanaf 2030 wettelijk verboden. Omdat biomassa politiek gevoelig ligt is de inzet richting de toekomst nog niet helemaal duidelijk.

Beschikbare datasets voor elektriciteit uit de bijstook van biomassa

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor elektriciteit uit de bijstook van biomassa in kolencentrales. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
Biomassa afgelopen dag Bijstook van biomassa Uur 2.3 KB Inloggen
Biomassa Afgelopen Jaren Bijstook van biomassa Jaar 766 bytes Inloggen
Biomassa Afgelopen 12 Maanden Bijstook van biomassa Maand 1.88 KB Inloggen
Biomassa 2021 (Uur Data) Bijstook van biomassa Uur 1.08 MB Inloggen
Biomassa 2022 (Uur Data) Bijstook van biomassa Uur 1.08 MB Inloggen
Biomassa 2023 (Uur Data) Bijstook van biomassa Uur 1.05 MB Inloggen
Biomassa 2024 (Uur Data) Bijstook van biomassa Uur 584.77 KB Inloggen

Meer over de bron bijstook van biomassa
 

In Nederland staan nog vier kolencentrales. Alle kolencentrales stoken in Nederland naast kolen ook biomassa. Het aandeel van de biomassa is gemiddeld 15%, terwijl de Amercentrale grotendeels op biomassa draait met ongeveer 80% bijstook van biomassa.

 

Verleden, heden en toekomst

De geschiedenis van biomassa bijstook begon in Nederland in de vroege jaren van 2000. Dit was een reactie op de zoektocht naar schonere energiebronnen. Eerst werd biomassa voorzichtig toegevoegd aan kolencentrales. Dit gaf positieve resultaten in het verminderen van de CO₂-uitstoot. Als gevolg daarvan is men deze methode meer gaan gebruiken. Nederland was de voorloper op dit gebied. 

Nu spelen kolencentrales nog een belangrijke rol in het opwekken van energie. Toch is de toekomst van deze vorm van energie opwekken nog onzeker. Na 2030 is het gebruik van kolen in elektriciteitsproductie in Nederland verboden volgens de wet.

Over de data

Het Nationaal Energie Dashboard heeft de bijstook van biomassa data sinds 1 januari 2021 beschikbaar. De data is afkomstig van certificeringsinstanties. De gecertificeerde data is één tot drie maanden oud. Om de data actueel te krijgen, vullen wij dit aan met een model gebaseerd op deze data. Regelmatig wordt het model gevalideerd en verbeterd in samenwerking met partners zoals onderzoeksinstituut Entrance.