Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Nationaal Energie Dashboard: door data slimmer met energie 

Verbinder en aanjager voor een toekomstbestendige energievoorziening gebaseerd op data
 

Voor een duurzame toekomst is de overgang naar aanbodgestuurd energiesysteem met schone energiebronnen essentieel. Dat is een opgave voor en van ons allemaal. Het Nationaal Energie Dashboard helpt je met data en inzichten om slimme(re) keuzes te maken als het gaat om energie. Het online energiedashboard is gratis en voor iedereen beschikbaar. 

Het Nationaal Energie Dashboard is een initiatief van Gasunie en TenneT en wordt ondersteund door partners de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP). Het dashboard is een doorontwikkeling van de bestaande websites Energieopwek, de CO2monitor en het Energieweerbericht. Het is de ambitie om deze websites op termijn te integreren in ned.nl om zo te komen tot één centraal (data)portaal. 

logo Energieopwek.nlEnergieweerberichtde CO2monitor
Meer informatie over deze websites vind je onderaan deze pagina

Groeiende vraag naar energiedata
Het Nationaal Energie Dashboard (ned.nl) komt voort uit de groeiende vraag naar toegankelijke, actuele energiedata vanuit de markt, maatschappij en overheid. Deze data zijn essentieel in de overgang naar een duurzaam, aanbodgestuurd energiesysteem. Daarbij wordt het steeds belangrijker om productie, verbruik en netcapaciteit op elkaar af te stemmen.  Als bedrijven en consumenten flexibel in kunnen spelen op het aanbod van zonne- en windenergie, dan kunnen wij samen kosten besparen en de druk op het elektriciteitsnet verminderen. Meer ondernemers die nu op een aansluiting wachten kunnen dan worden aangesloten. Ook kunnen onnodige investeringen voorkomen worden wanneer energie verbruikt wordt op de momenten dat het in grote mate aanwezig is; als de zon schijnt en/of de wind waait.

Vrij verkrijgbare data
Doordat de historische, actuele en voorspellende energiedata te downloaden is of te verkrijgen via een API-sleutel, is de data breed toegankelijk. De energiedata en -informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden in toepassingen waarbij energieleveranciers klanten inzicht geven in hun CO₂-uitstoot. Ook kunnen data en inzichten van ned.nl gebruikt worden om beslissingen voor een toekomstbestendige energievoorziening mee te onderbouwen. 

Informeren en leren
Het Nationaal Energie Dashboard is niet alleen een informatiebron, maar ook een leerplatform. Op elke pagina wordt de productie van elektriciteit en het gasverbruik toegelicht. Hierbij worden diverse facetten van deze complexe onderwerpen uitgelicht. We hopen dat gebruikers, door deze informatie, beter begrijpen hoe onze energienetwerken functioneren. En wat de rol van ieder element binnen het energiesysteem is. 

Verbinder in het data-ecosysteem
Het Nationaal Energie Dashboard heeft de ambitie te fungeren als verbinder in het data-ecosysteem. Door transparantie te bieden in energiedata wil ned.nl versnelling van de energietransitie faciliteren. Het dashboard wil daarnaast een inspiratie zijn voor professionals en beleidsmakers bij het vinden van innovatieve oplossingen voor energievraagstukken, met als doel samen een duurzamere energietoekomst te realiseren. Wil je ook je bijdrage leveren in het ecosysteem? Dit kan in vele vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leveren van data of het ontwikkelen van toepassingen op de data. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Het Nationaal Energie Dashboard als datapartner
Het Nationaal Energie Dashboard is een doorontwikkeling van de bekende websites Energieopwek, de CO2Monitor en het Energieweerbericht. Deze sites maken gebruik van een gezamenlijke set energiedata. Met de komst van het Nationaal Energie Dashboard wordt (voor het eerst) deze data op één plek eenvoudig beschikbaar gemaakt. 


Logo van Energieopwek.nl

Energieopwek is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform, Gasunie, TenneT en Netbeheer Nederland. Op Energieopwek.nl vinden gebruikers informatie over hoeveel duurzame energie er momenteel in Nederland wordt opgewekt. Klik hieronder voor de belangrijkste datasets die worden toegepast op energieopwek.nl 

Windenergie op land 

Windenergie op zee  

Zonne-energie


Energieweerbericht

Energieweerbericht.nu is een initiatief van de NVDE, Gasunie en TenneT. Iedere week wordt er een actueel energieweerbericht op basis van onze beschikbare data uitgegeven. De data achter het Energieweerbericht wordt gebruikt door Weeronline, die iedere donderdag, een energieweerbericht uitbrengen. Ook wordt de data gebruikt voor het weerbericht op vrijdag om 19.55 uur op RTL4 en op Buienradar. 

Energieweerbericht  


de CO2monitor

CO2monitor.nl is, net als ned.nl, een initiatief van Gasunie en TenneT. De website biedt actueel inzicht in de CO₂-emissies van de gasconsumptie en de elektriciteitsproductie in Nederland.

CO₂-data gas

CO₂-data elektriciteit

Let op: de CO₂-emissie data is verwerkt in alle datasets, dus is niet te vinden als losse dataset.