Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernenergie

Kernenergie: stabiele leverancier van elektriciteit zonder CO₂

Kernenergie is een vorm van energieopwekking waarbij elektriciteit wordt gemaakt door het splijten van atoomkernen. Hierbij komt energie vrij die wordt omgezet in warmte. Deze warmte verhit water dat dan in stoom verandert. Die stoom drijft daarna een turbine aan die de elektriciteit opwekt. Bij deze manier van energie opwekken komen geen CO₂ vrij. De productie uit kerncentrales is stabiel en gaat steeds door. Hoewel kernenergie schoon is, wordt het niet beschouwd als een hernieuwbare bron. Dit komt omdat kernenergie niet afkomstig is van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. 

Kerncentrale België
Kernenergie

Overzichten productie elektriciteit uit kernenergie

Deze pagina geeft inzicht in de productie van elektriciteit uit kernenergie van vandaag, per maand en per jaar. Ook kun je, na het aanmaken van een account via inloggen, diverse datasets downloaden of een API-sleutel aanmaken. 

Productie elektriciteit van vandaag - kernenergie

Laatste update: 23-07-2024 17:01
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek zie je hoeveel elektriciteit er op dit moment gemaakt wordt door de kerncentrales in Nederland. De productie is een bijna vlakke lijn. Dit komt doordat de productie steeds doorgaat en niet afhankelijk is van andere factoren, zoals het weer. Een kerncentrale is daarom minder gemakkelijk regelbaar.

Waarom verandert het patroon niet?

Dit patroon is te verklaren doordat het uitzetten van een kerncentrale niet iets is wat snel of eenvoudig kan gebeuren. Het uitschakelen van een kerncentrale, ook wel bekend als het 'afschakelen' of 'uitschakelen', is een langdurig proces dat precieze planning en voorbereiding vereist. Wanneer een kerncentrale wordt uitgeschakeld, moet het nucleaire proces zorgvuldig worden gestopt en de kettingreactie van het splijten van atomen wordt vertraagd. Dit gebeurt net zo lang tot er geen warmte meer wordt geproduceerd. Dit proces kan weken tot maanden duren. Het geleidelijk verminderen van de reactie en het koelen van de reactor moet veilig gebeuren.

Productie elektriciteit per maand - kernenergie

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek toont de elektriciteitsproductie door kerncentrales in Nederland per maand. Je kunt dit tot 12 maanden terug zien. De productie van kernenergie verschilt niet per maand. In de maanden met geen productie is de kerncentrale uitgeschakeld voor onderhoud. Verder produceren kerncentrales, buiten het onderhoud, steeds door. Toelichting hierop vind je bij de weergave van vandaag.

Productie elektriciteit per jaar - kernenergie

Laatste update: 22-07-2024 00:03
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat elektriciteitsproductie per jaar door kerncentrales in Nederland zien sinds 2021. Het aantal kerncentrales in Nederland groeit niet. Alleen voor onderhoud wordt de centrale uitgeschakeld. Daardoor zitten er weinig tot geen schommelingen in de jaarproducties. In de politiek wordt nu besproken om twee tot vier kerncentrales in de toekomst bij te bouwen, maar dit nog allerminst zeker. 

Voorspelling productie elektriciteit aankomende 7 dagen - kernenergie

Laatste update: 23-07-2024 17:01
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek is de voorspelde opbrengst door de kerncentrale te zien voor de komende zeven dagen per uur. 

Welke data zit erachter?

De voorspelling is gebaseerd op een model. Het model houdt rekening met de capaciteit van de kerncentrale en het geplande onderhoud dat op ENTSO-E wordt gepubliceerd.

Beschikbare datasets voor kernenergie

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor kernenergie. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of voor het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
Kernenergie Afgelopen dag Kernenergie Uur 2.23 KB Inloggen
Kernenergie Afgelopen Jaren Kernenergie Jaar 746 bytes Inloggen
Kernenergie Afgelopen 12 Maanden Kernenergie Maand 1.82 KB Inloggen
Kernenergie 2024 (Uur Data) Kernenergie Uur 544.72 KB Inloggen
Kernenergie 2023 (Uur Data) Kernenergie Uur 1.01 MB Inloggen
Kernenergie 2022 (Uur Data) Kernenergie Uur 1.01 MB Inloggen
Kernenergie 2021 (Uur Data) Kernenergie Uur 1 MB Inloggen
Kernenergie Voorspelling Aankomende 7 dagen Kernenergie Uur 18.22 KB Inloggen

Meer over kernenergie
 

Kernenergie wordt in Nederland gebruikt om elektriciteit op te wekken door middel van kernreacties. Nederland is in vergelijking met andere landen zoals Frankrijk geen grote kernenergieproducent. Er wordt vaak gesproken over de rol van kernenergie in de totale elektriciteitsmix van Nederland. Voorstanders van kernenergie benadrukken dat het een stabiele en niet weersafhankelijke energiebron is zonder CO₂-uitstoot. Tegenstanders waarschuwen voor veiligheidsrisico's. Het radioactieve afval moet voor lange tijd worden bewaard. Ook duurt de bouw en ontmanteling van kerncentrales lang en zijn de kosten hoog. 

 

Verleden, heden en toekomst

De bouw van de eerste kerncentrale in Dodewaard begon in 1965. De kerncentrale in Borssele (provincie Zeeland) is op dit moment de enige kerncentrale die nog werkt. Door de ramp in 1986 met de kerncentrale in Tsjernobyl, waarbij veel radioactieve straling vrijkwam, werden de plannen voor nieuwe centrales stopgezet. Er waren grote zorgen over de veiligheid van kerncentrales wereldwijd. In Nederland was het publiek toentertijd sterk tegen kernenergie. Inmiddels wordt kernenergie als een interessante mogelijkheid gezien. Dit komt doordat energiebronnen die geen CO₂ uitstoten belangrijker worden. Nieuwe generaties kernreactoren, zoals thorium- of gesmolten zoutreactoren, zijn nog veiliger en efficiënter. Of kernenergie deel uit gaat maken van de elektriciteitsvoorziening van de toekomst is afhankelijk van de politieke keuzes die gemaakt worden. 

Over de data

Het Nationaal Energie Dashboard verzamelt gegevens over de productie van kernenergie sinds begin 2021. Deze gegevens worden bemeten en geleverd door de netbeheerder TenneT via het data platform ENTSO-E waarop landelijke netbeheerders voor elektriciteit hun data publiceren. Deze bemeten cijfers neemt het Nationaal Energie Dashboard over.