Overslaan en naar de inhoud gaan
Energiedata van de gas- en elektriciteitsvoorziening in Nederland
Energieproductie
Actueel
Elektriciteit nog niet beschikbaar
Gas nog niet beschikbaar
Energieconsumptie
Actueel
Elektriciteit nog niet beschikbaar
Gas nog niet beschikbaar

Actuele data overzichten

In onderstaande overzichten vind je gegevens over de CO₂-emissies,  de opwek van elektriciteit (productie) en het verbruik van gas (consumptie). De gegevens zijn actueel; ze gaan over het afgelopen beschikbare uur. Daarom veranderen de cijfers tijdens de dag.
 


Actuele CO₂-uitstoot
 

Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek bevat gegevens over de actuele CO₂-uitstoot als gevolg van onze gasconsumptie en elektriciteitsproductie. De uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) wordt ook wel de CO₂-emissie genoemd. 

CO₂-uitstoot wordt gemeten in kiloton. 1 ton CO₂ staat gelijk aan 8 maanden grijs elektriciteitsverbruik door een gemiddeld huishouden in Nederland. 
 


Actuele productie van elektriciteit
 

Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat zien welke bronnen nu voor welk deel zorgen voor de totale productie van elektriciteit, oftewel de opwek van elektriciteit. Uit bovenstaande grafiek wordt ook duidelijk wel deel van de totale productie uit duurzame energiebronnen komt. De grafiek toont de opwek in megawatt. Deze eenheid wordt vaak gebruikt om de capaciteit van gasgestookte elektriciteitscentrales, windturbines op land en op zee of zonnepanelen aan te duiden.
 


Actuele consumptie van gas
 

Wat zie ik in de grafiek?

De bovenstaande grafiek laat het gasverbruik van verschillende gebruikersgroepen in Nederland zien. Per verbruikersgroep zie je de actuele hoeveelheid gas die zij in het afgelopen uur verbruikten. Ook zie je de grootte van het aandeel van deze verbruikersgroepen. Het verbruik van gas wordt uitgedrukt in megawatt (MW).