Overslaan en naar de inhoud gaan

Op deze pagina vind je een overzicht van alle data die beschikbaar is in de API van ned.nl.  We verwijzen naar parameternamen in het Engels, zodat ze corresponderen met de parameters in onze API. Meer gedetailleerde uitleg van de datatypen vind je op onze definitiepagina.

Percentages en vuldoelen

Onder 'gasvoorraden' is te zien dat de huidige vulgraad op 38,5% zit. Dit is lager dan de doelstelling die voor 1 februari is gesteld van 39%. Dit is sinds de invoering van de vuldoelen in 2022 nog niet voorgekomen. Wat betekent dit? Is dit reden tot zorg?

RVO

Usecase

RVO

Data van ned.nl zorgt voor inzichten in de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving
Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2024

Binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werkt een team van zo’n zestig medewerkers aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hun werkgebied hierbinnen is breed: van de woningbouw en de utiliteitsbouw tot aan de circulaire bouweconomie en energielabels. Het monitoringscluster draagt binnen dat team met zeven personen bij aan de kwantitatieve zijde van die verduurzaming. Zij verzamelen data om inzichtelijk te maken over wat er in de markt gebeurt. Daar waar relevante data (over) te vinden of te ontwikkelen is, is het monitoringscluster actief. De data van het Nationaal Energie Dashboard werd door RVO recent gebruikt voor de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2024.
 

Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is een belangrijke opdrachtgever voor dit RVO-team. Samen werken zij aan opdrachten als het beheren en verder ontwikkelen van het energielabel, helpen van gebouweigenaren in de utiliteitsbouw met verduurzaming of het monitoren van de kosten voor verduurzamingsmaatregelen. Binnen de opdrachten die zij vanuit het Ministerie krijgen, hebben medewerkers ook ruimte voor eigen inbreng. Doordat zij veel met onderzoek bezig zijn, is de vroegsignaleringsfunctie een belangrijk onderdeel van hun werk. Met de vele onderwerpen die ieder jaar op de agenda staan, is het voor het monitoringcluster daarnaast belangrijk om periodiek een beeld te geven over de stand van zaken. Dit gebeurt jaarlijks in de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving.

 

Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving

Het jaarlijkse rapport Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving brengt zo goed mogelijk, kwantitatief, de stand van zaken van de verduurzaming in beeld. In dit naslagwerk wordt, op beleidsvrije wijze inzicht gegeven in de stand van zaken, bijvoorbeeld aan de hand van grafieken. Voor het hoofdstuk over hernieuwbare energie werd data over de opwek van zonne-energie van het Nationaal Energie Dashboard gebruikt. Door de zonne-opwek van 1 januari met die van 1 juli te vergelijken wordt het verschil in opwek door het jaar heen snel duidelijk. Zo is er in de winter weinig opwek, terwijl er door onder meer elektrische verwarming, een grotere vraag is dan in de zomer. Naast zonne-energie komen onder andere ook cijfers over warmtepompen, warmtenetten en lokale flexibiliteit in het rapport aan bod. Dit gebeurt op neutrale wijze; er is geen goed of fout en er worden geen uitspraken gedaan over wat mensen zouden moeten doen in het kader van verduurzaming. De monitor geeft daarmee op een vast moment, naast de doorlopende onderzoeken van het team, een goed beeld. Het is daardoor een belangrijk referentiedocument voor het Ministerie.

 

 

Fudura

Usecase

Fudura

“We gidsen onze klanten door de energietransitie”
Mark Busschers van Fudura

Fudura meet het elektriciteits- en gasverbruik van zo’n 70.000 aansluitingen. Het bedrijf biedt duurzame totaaloplossingen voor elektriciteitsvoorziening. Naast meters en transformatoren, beheert en onderhoudt zij ook laadpalen, zonnepanelen en batterijopslagsystemen. Tot de klantenkring van Fudura behoren bedrijven met grootzakelijk energieverbruik. Dit varieert van industriële bedrijven, tot bedrijven in de logistiek, retail en het MKB. “Onze klanten willen hun energiehuishouding toekomstbestendig maken”, vertelt datascientist Mark Busschers. “En daar helpen wij ze graag bij, want er zit een heel proces achter. Data speelt hierbij een cruciale rol.” 
 

De meetactiviteiten van Fudura gaan verder dan alleen het plaatsen van meters. De data die wordt opgehaald, wordt geleverd aan EDSN (Energie Data Services Nederland, het centrale datahuis van de netbeheerders, red.). EDSN verspreidt de data vervolgens naar partijen als netbeheerders en energieleveranciers die hun klanten aan de hand daarvan factureren. Daarnaast wordt de data ook inzichtelijk gemaakt in het klantportaal MijnFudura. De klant kan zo zijn eigen verbruik analyseren.  Naast meetverantwoordelijkheid realiseert en beheert Fudura energie-infrastructuren: PV-installaties, laadpalen, transformatoren, energieopslagsystemen en schakelinstallaties. Nieuwe assets worden om verschillende redenen geplaatst. “Al is de voornaamste reden hiervoor toch wel netcongestie”, aldus Mark. “Als klanten niet meer kunnen groeien op hun aansluiting, dan is het belangrijk dat zij inzicht krijgen in hun verbruik. En dan vooral in de pieken daarvan. Als de pieken gedempt kunnen worden dan kan een klant vaak toch binnen het al gecontracteerde vermogen de groeiambities waarmaken. Dit kan bijvoorbeeld door constant de volledige capaciteit van de aansluiting in te zetten om een batterij te laden. Als de capaciteit dan nog niet genoeg is kunnen we dat aanvullen met een aggregaat, WKK (warmtekrachtkoppeling, red.) of zonnepanelen”, licht hij toe.

 

Als klanten niet meer kunnen groeien op hun aansluiting, dan is het belangrijk dat zij inzicht krijgen in hun verbruik. En dan vooral in de pieken daarvan.

Mark Busschers

Totaaloplossing

Fudura levert complete proposities aan klanten. Hierbij rekent het bedrijf de impact op de aansluiting van een nieuwe asset door. Ook wordt het ontwerp, de plaatsing en de projectbegeleiding verzorgd. Een goede nazorg is hierbij belangrijk voor Fudura. De data van het Nationaal Energie Dashboard helpt hen bij dit hele proces. “Voor onze klanten maken we niet alleen inzichtelijk hoeveel kilowattuur, maar ook hoeveel CO2-uitstoot kan worden bespaard met de plaatsing van bijvoorbeeld een batterij. Na de plaatsing monitoren we of deze besparing ook wordt gehaald en helpen we hen met het daadwerkelijk sturen van de asset op besparing. Dit alles doen we om onze klanten zo goed mogelijk door de energietransitie te gidsen”, aldus Mark.

Projecten met Vitens en het waterschap

Fudura gebruikt de data van ned.nl ook voor een project met Vitens. Vitens heeft als missie om elke druppel drinkwater duurzaam te produceren. Voor Vitens plaatste Fudura een batterij waarbij het oplaadmoment geoptimaliseerd wordt richting groene momenten. Door vervolgens de elektriciteit die is opgeslagen in de batterij te gebruiken op grijze momenten, levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De eerste resultaten zijn veelbelovend: de CO2-uitstoot is met 10% verminderd. “In een andere pilot, bij waterschap Vallei en Veluwe, worden naast een batterij ook zonnepanelen en een WKK aangestuurd. De zuivering onttrekt slib aan het rioolwater, dat wordt omgezet in biogas. Dit gas wordt tijdelijk opgeslagen om met behulp van een WKK te worden omgezet in elektriciteit. Door de WKK goed af te stemmen op de batterij en op de te verwachten zonopwek, proberen we zo duurzaam en goedkoop mogelijk elektriciteit te verbruiken. Het systeem is volledig circulair”, vertelt Mark. 

 

Betrouwbare data

Mark beschouwt de data van het ned als betrouwbaar. “Doordat veel van onze klanten zonne- en windenergie opwekken, hebben we een goed beeld van de duurzame elektriciteitsopwek in Nederland. We leggen jullie data naast onze eigen data. Soms zit er een afwijking in, maar over het algemeen komt het goed overeen, geeft Mark aan. “Ik vond het mooi om te zien dat mijn berekende signaal heel dicht in de buurt kwam van wat er bij jullie op de website stond.” Ook ervaart hij dat de tijdigheid van de data goed is. “Het is voor ons van belang om snel te kunnen inspelen op een veranderend weerbeeld en om goed te kunnen sturen op de laatst beschikbare informatie. Dat lukt prima met de data van het Nationaal Energie Dashboard.” 

 

Gasopslagen in Nederland

Een gasopslag is een manier om aardgas op te slaan voor later gebruik. In de zomer, als de vraag lager is, wordt gas in de opslag gepompt om het op te slaan voor de winter. In de winter wordt dit opgeslagen gas weer gebruikt om pieken in de vraag op te vangen....