Zonne-energievoorspeller
Ga slim om met je eigen zonne-energie
Ga slim om met je eigen zonne-energie
De zonne-energievoorspeller laat op basis van lokale weersvoorspellingen zien hoeveel stroom je zonnepanelen de komende 7 dagen naar verwachting gaan opwekken. Stem je verbruik hierop af en gebruik meer van je eigen zonne-energie. Zo bespaar je kosten en help je het stroomnet te ontlasten.

Zo gebruik je de zonne-energievoorspeller
- Vul je postcode in
- Voeg 1 of meerdere zonnepanelengroepen toe (zonnepanelen met dezelfde hellingshoek en oriëntatie)
- Per zonnepanelengroep geef je aan:
- Vermogen in Wattpiek
- De oriëntatie (bijvoorbeeld 180° = Zuid)
- De hellingshoek (bijvoorbeeld 35 °)
Klik op ‘Laat de voorspelling zien’ om te zien hoeveel stroom jouw zonnepanelen de komende 7 dagen gaan opwekken. De verwachte opbrengst wordt in een grafiek weergegeven. Je kunt de data ook downloaden als CSV-bestand. Met behulp van de rekenvoorbeelden hieronder kun je je energieverbruik slim plannen.
Veelgestelde vragen
De zonne-energievoorspeller laat zien hoeveel zonne-energie je in de komende 7 dagen kunt verwachten, per 10 minuten nauwkeurig. Zo kun je je apparaten op het juist moment aanzetten en/of opladen. De voorspelling geeft de verwachte opwek in watt (W) aan. Hoe hoger dat getal, hoe meer zonne-energie je opwekt en hoe meer apparaten je tegelijkertijd kunt gebruiken.
- 1000 –2500 W is een goede opbrengst. Een mooi moment om bijvoorbeeld je wasmachine of droger aan te zetten.
- Meer dan 2500 W is een zonnig topmoment. Dit is het ideale moment om meerdere apparaten tegelijk aan te zetten of om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden.
Hoeveel stroom verbruikt een apparaat?
Hieronder zie je het gemiddelde stroomverbruik in watt (W) van een aantal veelgebruikte apparaten.
Apparaat | Gemiddeld vermogen in watt (W) |
Afwasmachine | 1200 W |
Wasmachine | 1000 W |
Droger | 2400 W |
Elektrische fiets (opladen) | 800 W |
Elektrische boiler | 1500 W |
Stofzuiger | 900 W |
Computerscherm | 220 W |
Televisie | 150 W |
Rekenvoorbeelden:
Voorbeeld 1: de wasmachine aanzetten
- De zonne-energievoorspeller geeft aan dat je zonnepanelen tussen 13:00 en 15:00 uur ongeveer 1100 watt opwekken.
- Een wasmachine verbruikt gemiddeld 1000 watt.
- Zet je wasmachine dan om 13.00 uur aan. Dan gebruik je bijna al je opgewekte stroom direct.
Voorbeeld 2: Meerdere apparaten tegelijk gebruiken
- De zonne-energievoorspeller geeft aan dat je zonnepanelen tussen 12.00 en 15.00 uur ongeveer 2200 watt opwekken.
- Een vaatwasser verbruikt gemiddeld 1200 watt.
- Een wasmachine verbruikt gemiddeld 1000 watt.
- Samen verbruiken ze gemiddeld 2200 watt. Je kan ze tegelijk aanzetten rond 12.00 uur. Je gebruikt je opgewekte zonne-energie dan volledig.
Extra tips
- Sommige huishoudelijke apparaten kunnen op afstand worden aangezet of hebben de optie om ze later aan te zetten: maak daar gebruik van.
- Gebruik een tijdschakelaar om apparaten automatisch aan te zetten op het juiste moment.
- Kijk dagelijks even naar de voorspelling en plan grote verbruikers slim in.
Zonne-energie die je zelf niet direct verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Je kunt dit wegstrepen tegen de stroom die je op andere momenten van het net afhaalt. Je betaalt dan alleen over het ‘netto’ verbruik. Dit heet salderen. Je energierekening gaat hierdoor flink omlaag. Deze regeling stopt in 2027. Het is daarom slim om zoveel mogelijk van je opgewekte zonne-energie direct zelf te gebruiken, voordat het wordt teruggeleverd aan het net. Bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten of je auto op te laden op zonnige momenten. En er is nog een voordeel: stroom gebruiken als de zon schijnt, helpt de druk op het stroomnet te verminderen. Op zonnige dagen wordt er ’s middags veel stroom opgewekt, terwijl er juist in de ochtend en avond veel wordt verbruikt. Door stroom te gebruiken op het moment dat er veel zon is, help je de opwekpiek te verminderen. Het net raakt dan minder snel overbelast.
De voorspelling is een waardevolle indicatie waarmee je bewuster met energie om kunt gaan, maar houd er rekening mee dat het altijd om een inschatting gaat. We maken gebruik van actuele (lokale) weersvoorspellingen en andere variabelen om zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen hoeveel stroom je zonnepanelen gaan opwekken. Deze voorspelling is een benadering van de werkelijkheid en kan daarom afwijken van de daadwerkelijke opbrengst. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld verschillen in efficiëntie, en weersomstandigheden kunnen anders uitvallen dan verwacht. Daarnaast houden we in onze berekening geen rekening met lokale schaduwvorming van bijvoorbeeld bomen of schoorstenen op je zonnepanelen. Schaduwvorming kan de opbrengst op bepaalde momenten beïnvloeden, maar dat is sterk afhankelijk van je specifieke situatie.
Zie de voorspelling daarom als een zo goed mogelijke inschatting die je helpt om slimme keuzes te maken over je energieverbruik. Hoe hoger de voorspelde opbrengst, hoe slimmer het is om je stroom op dat moment te gebruiken. Bijvoorbeeld door apparaten zoals je wasmachine of droger juist dan aan te zetten.
Nog niet, maar we hopen dit in de toekomst wel mogelijk te maken. We werken op dit moment aan de verdere ontwikkeling en onderzoeken de mogelijkheden om de zonne-energievoorspeller te integreren in andere apps en systemen. Daarover zijn we ook in gesprek met potentiële partners. We zijn positief gestemd en hopen hierover binnenkort meer te kunnen delen.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van het Nationaal Energie Dashboard en volg ons op LinkedIn