Overslaan en naar de inhoud gaan

Gascentrales

De gasconsumptie van gascentrales

In gascentrales wordt aardgas gebruikt om elektriciteit te maken. Deze centrales zijn belangrijk, omdat ze helpen in een flexibele stroomvoorziening. Gascentrales kunnen namelijk relatief snel inspelen op de vraag naar elektriciteit. 

Aardgas
Stroom uit gas

Overzichten gasvraag door gascentrales 

Deze pagina geeft inzicht in de CO₂-uitstoot en de consumptie van gascentrales van vandaag, per maand en per jaar. Ook kun je na het aanmaken van een account, diverse datasets downloaden of een API-sleutel aanmaken. 

Consumptie gas van vandaag - gascentrales

Wat zie ik in de grafiek?

Gas is niet alleen goed voor het verwarmen van je huis, maar van gas kan ook elektriciteit gemaakt worden. Gascentrales zijn daarom belangrijk bij het in balans houden van het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Dit betekent dat met deze centrales schommelingen worden opgevangen. Wanneer een gascentrale elektriciteit gaat produceren dan is daar gas voor nodig. In de grafiek lees je hoeveel gas ze daarvoor nodig hebben. 

Waarom verschilt de gasvraag vanuit gascentrales dagelijks?

Prijs speelt een belangrijke rol in het inzetten van gascentrales. Dat gaat zowel om de prijs van gas en elektriciteit. Bij een hoge gasprijs en/of een lage elektriciteitsprijs is het voor een gascentrale niet rendabel om te draaien. 

Belangrijk hierin de de merit order. In principe bepaalt de elektriciteitsprijs welke productiemiddelen als eerste worden ingezet. In de praktijk zijn dit vaak de duurzame bronnen, zonder CO₂-uitstoot. Wanneer deze niet beschikbaar zijn, stijgt de elektriciteitsprijs en wordt het interessanter om een gascentrale in te zetten. Dus als er meer vraag is naar elektriciteit dan wat er duurzaam geproduceerd wordt, kan een gascentrale dit opvangen. 

Gascentrales zijn flexibel regelbaar. Gasturbines drijven generators aan die stroom opwekken. Deze gasturbines kunnen snel ingeregeld worden. Binnen 20 minuten kan de eerste stroom al geproduceerd worden. 

CO₂-uitstoot van vandaag - gascentrales

Wat zie ik in de grafiek?

In deze grafiek is de CO₂-uitstoot van de gascentrales te zien, die ontstaat door het gebruik van gas als brandstof voor het opwekken van elektriciteit.

Wanneer worden gascentrales ingezet?

Gascentrales worden vooral ingezet als er veel vraag is naar elektriciteit en goedkopere productie niet mogelijk is. Met andere woorden als er bijvoorbeeld niet voldoende duurzame energie wordt opgewekt, import uit het buitenland duurder is en kolencentrales uit moeten staan. 

Consumptie gas per maand - gascentrales

Wat zie ik in de grafiek?

Deze grafiek toont hoeveel gas een gascentrale nodig heeft gehad per maand in de afgelopen twaalf maanden. 

Wanneer heeft een gascentrale gas nodig?

De hoeveelheid gas die een gascentrale nodig heeft hangt af van de vraag naar elektriciteit. Naast gascentrales kunnen verschillende bronnen elektriciteit produceren. 

De vraag is steeds: welke bron zetten we als eerst(volgende) in? In principe bepaalt de elektriciteitsprijs welke productiemiddelen als eerste worden ingezet. In de praktijk zijn dit vaak de duurzame bronnen, zonder CO₂-uitstoot. Wanneer deze niet beschikbaar zijn, stijgt de elektriciteitsprijs en wordt het interessanter om een gascentrale in te zetten. 

CO₂-uitstoot per maand - gasgestookte elektriciteitscentrales

Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek toont de maandelijkse CO₂-uitstoot over de afgelopen twaalf maanden veroorzaakt door het gasverbruik van gascentrales. 

Is er een relatie met de opwek van duurzame elektriciteit?

De gasconsumptie van gascentrales hangt samen met de hoeveelheid zonne-energie en windenergie (op land en op zee) die geproduceerd wordt. Waait het nauwelijks of schijnt de zon niet, en is er toch vraag naar elektriciteit, dan worden gascentrales gevraagd elektriciteit te produceren. Zo stijgt de vraag naar gas en daarmee ook de CO₂-uitstoot. Andersom geldt dit ook: bij veel wind en/of zon en weinig vraag naar elektriciteit is de inzet van gascentrales niet nodig. De invloed die deze bronnen op elkaar hebben is te zien in de veranderende samenstelling van de totale elektriciteitsproductie.

Consumptie gas per jaar - gascentrales

Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek toont hoeveel gas er door gascentrales in het afgelopen kalenderjaar is gebruikt voor de productie van elektriciteit

CO₂-uitstoot per jaar - gasgestookte elektriciteitscentrales

Wat zie ik in de grafiek?

In deze grafiek is de jaarlijkse CO₂-uitstoot van gascentrales te zien op basis van de hoeveelheid gas die ze gebruiken. 

Beschikbare datasets over het gasverbruik van gascentrales

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor het verbruik van gasgestookte elektriciteitscentrales. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of voor het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
Industrial Consumers Power Gas Afgelopen Jaren Gascentrales consumptie Jaar 547 bytes Inloggen
Industrial Consumers Power Gas Afgelopen Dag Gascentrales consumptie Uur 1.6 KB Inloggen
Industrial Consumers Power Gas Afgelopen 12 Maanden Gascentrales consumptie Maand 2.31 KB Inloggen

Meer over de gasvraag van gascentrales

Gascentrales hebben gas nodig voor de opwek van elektriciteit. De elektriciteitsvraag wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals hoe hoog de vraag naar elektriciteit is en de beschikbare opgewekte elektriciteit op dat moment. Bij voldoende vraag en een gunstige prijs kunnen gasgestookte elektriciteitscentrales snel en flexibel elektriciteit produceren met behulp van gas. 
 

Historie, heden en toekomst

Gascentrales zijn opgekomen als vervanger van steenkoolcentrales. De gasgestookte elektriciteitscentrales hebben namelijk een lagere CO₂-uitstoot dan steenkoolcentrales. In 2050 moet het Nederlandse energievoorziening klimaatneutraal zijn. Daarom moeten ook gasgestookte elektriciteitscentrales aanpassen en wordt er gekeken naar innovaties zoals groen gas en waterstof als alternatieven voor aardgas. 

Over de data

Het Nationaal Energie Dashboard verzamelt gegevens over de consumptie van gas sinds begin 2021. Deze data komt van ENTSO-G, het Europese transparantie platform voor Europese netbeheerders voor gas. Gasunie Transport Services (GTS), de netbeheerder voor gas in Nederland, publiceert hier haar data. Deze data wordt gepubliceerd en overgenomen op het Nationaal Energie Dashboard.