Overslaan en naar de inhoud gaan

Huishoudens en kleine bedrijven

Het plaatselijk stoken en koken van huishoudens en kleine bedrijven in Nederland

Huishoudens en kleine bedrijven zijn gezamenlijk één van de grotere verbruikers van gas. Gas wordt vooral gebruikt voor het verwarmen van huizen, bedrijven en andere gebouwen. Een klein deel wordt gebruikt om te koken.

De cijfers van het Nationaal Energie Dashboard zijn gebaseerd op lokale distributienetwerken, waarin het gas wordt getransporteerd naar huizen en bedrijven. Het gas dat lokaal verbruikt wordt door huishoudens en kleine bedrijven stoot CO₂ uit. Het zorgen voor een efficiënter energiegebruik en de overgang naar duurzame alternatieven kan helpen om de uitstoot te verminderen.

Kleinverbruikers en huishoudens zijn nog altijd gebaat bij aardgas
Lokale gasdistributie

Overzichten gasconsumptie huishoudens en kleine bedrijven

Deze pagina geeft inzicht in de CO₂-uitstoot en de gasvraag van huishoudens en bedrijven van vandaag, per maand en per jaar. Ook laten we een voorspelling zien voor zeven dagen vooruit. Na het aanmaken van een account kun je de diverse datasets downloaden of een API-sleutel aanmaken. 

Consumptie van gas van vandaag - huishoudens en kleine bedrijven

Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek wordt de actuele verbruik van gas door huishoudens en kleine bedrijven weergegeven in Nederland per uur. Het gasverbruik kan variëren over de dag en is vooral afhankelijk van de buitentemperatuur. Wanneer het kouder wordt neemt het gasverbruik toe.  

Waardoor worden de schommelingen in het verbruik veroorzaakt?

Over het algemeen is er een patroon te zien dat er in de ochtend en in de avond veel gas wordt verbruikt. Dit zijn de momenten waarop mensen opstaan of thuis komen.

CO₂-uitstoot van vandaag - huishoudens en kleine bedrijven

Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek is de hoeveel CO₂ te zien die dagelijks per uur wordt uitgestoten veroorzaakt door de gasconsumptie van huishoudens en kleine bedrijven. 

Waardoor worden de schommelingen in het verbruik veroorzaakt?

Over het algemeen is er een patroon te zien dat er in de ochtend en in de avond veel gas wordt verbruikt. Dit zijn de momenten waarop men thuis opstaat of thuiskomt. Dit betekent dat er ook een piek is in de uitstoot van CO₂ is. 

Consumptie van gas per maand - huishoudens en kleine bedrijven

Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek toont de gasconsumptie van huishoudens en kleine bedrijven in Nederland in de afgelopen 12 maanden. Het gasverbruik van huishoudens en kleinere bedrijven is afhankelijk van het dagelijkse weer en van de seizoenen. Dit zie je terug in de verbruikscijfers: hoe kouder, hoe meer gas er geconsumeerd wordt.

Waardoor worden de schommelingen in het maandverbruik veroorzaakt?

In de winter wordt er veel meer gas verbruikt dan in de zomer. Bij een koude winter kan het gasverbruik wel 5 tot 6 keer zo hoog zijn dan in de zomer.

CO₂-uitstoot per maand - lokale gasdistributie

Wat zie ik in de grafiek?

In deze grafiek is de CO₂-uitstoot te zien van het gasverbruik van huishoudens en kleine bedrijven in de afgelopen twaalf maanden. In de koude maanden stijgt het gasverbruik. Hierdoor neemt ook de uitstoot van CO₂ toe. 

Consumptie van gas per jaar - huishoudens en kleine bedrijven

Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek wordt de jaarlijkse gasconsumptie van huishoudens en kleinere bedrijven weergegeven. De verschillen per jaar wordt voor een deel bepaald door verbeteringen in isolatie. Ook maken we steeds meer gebruik van elektriciteit in plaats van gas. Hierdoor daalt het gemiddelde gasverbruik enigszins. 

Welke factoren hebben invloed op het gasverbruik?

Naast de eerdergenoemde ontwikkelingen zijn factoren die in een bepaald jaar spelen ook belangrijk. Zo is de ene winter minder streng dan de andere. Dat heeft ook direct gevolgen voor het totale gasverbruik van dat jaar. Daarnaast heeft de prijs voor aardgas direct invloed op het gebruik. Als de prijs hoog is, dan is daalt het gasverbruik over het algemeen. 

CO₂-uitstoot per jaar - lokale gasdistributie

Wat zie ik in de grafiek?

In deze grafiek is de jaarlijkse totale uitstoot van CO₂ te zien, veroorzaakt door de gasvraag van huishoudens en kleine bedrijven. 

Verwachte consumptie van gas in de komende dagen - huishoudens en kleine bedrijven

Wat zie ik in de grafiek?

In deze grafiek is de verwachte gasconsumptie voor de komende week van huishoudens en kleine bedrijven te zien. 

Welke data zit erachter?

Er zijn wel actuele cijfers bekend van de gasconsumptie van huishoudens en kleine bedrijven, maar geen voorspellende cijfers. Voor de actuele cijfers maken wij gebruik van ENTSO-G, het Europese transparantie platform voor Europese netbeheerders voor gas. Wij kijken dan naar de lokale distributiecijfers. Voor de voorspelling hebben wij op basis van deze data een model ontwikkeld waar onder andere ook rekening wordt gehouden met de temperatuur. 

De voorspellende data is gratis verkrijgbaar via het Nationaal Energie Dashboard en is te downloaden of te verkrijgen via een API. Hiervoor is een account nodig. 

 

Beschikbare datasets voor huishoudens en kleine bedrijven

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor de lokale gasdistributie. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of voor het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
Local Distribution Companies Gas Afgelopen Jaren Huishoudens en kleine bedrijven Jaar 548 bytes Inloggen
Local Distribution Companies Gas Afgelopen Dag Huishoudens en kleine bedrijven Uur 990 bytes Inloggen
Local Distribution Companies Gas Afgelopen 12 Maanden Huishoudens en kleine bedrijven Maand 2.31 KB Inloggen
Gas Distribution Uur Voorspelling Aankomende 7 Dagen Huishoudens en kleine bedrijven Uur 26.9 KB Inloggen

Meer over de gasvraag van huishoudens en kleine bedrijven 
 

Huishoudens en kleine bedrijven zijn aangesloten op de regionale netten die hun gas krijgen vanaf het hoofd-transportnet. De huishoudens en kleinere bedrijven nemen het grootste deel van de aansluitingen voor hun rekening. In de toekomst is het belangrijk dat ook de gasvoorziening wordt verduurzaamd. Alternatieven zijn het verminderen van de vraag en overstappen naar een schone warmtebronnen en dragers als groen gas, duurzame elektriciteit, restwarmte, geothermie en mogelijk ook waterstof

 

Het verleden, heden, toekomst

In 1959 werd het gasveld in Groningen ontdekt. Dit had als gevolg dat bijna alle huishoudens en kleinere bedrijven aangesloten werden op het gasnetwerk. De Nederlandse Gasunie heeft de hoofdleidingen aangelegd en verzorgt het transport. Van het hoofdnetwerk komt het in het regionale transportnetwerk van de regionale netbeheerders terecht en wordt het lokaal gedistribueerd. 

Het gas uit Groningen is laag-calorisch en bevat relatief veel stikstof (14%). Huishoudens in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Noord-Frankrijk zijn hier op aangesloten. Gas dat uit kleinere velden en uit het buitenland komt bevat minder stikstof en is hoog-calorisch. Dit gas heeft echter een andere samenstelling en is niet geschikt voor onze cv-ketels en gasfornuizen. Door het gas te mengen met stikstof, kunnen we het alsnog gebruiken.

In de toekomst wordt aardgas als fossiele brandstof afgebouwd. Voor huishoudens en bedrijven betekent dit het verminderen van de gasvraag en gebruik maken van alternatieven, zoals meer gebruik maken van duurzame elektriciteit, groen gas, restwarmte en waterstof

 

 

Over de data

Het Nationaal Energie Dashboard verzamelt gegevens over de consumptie van gas sinds begin 2021. Deze data komt van ENTSO-G, het Europese transparantie platform voor Europese netbeheerders voor gas. Gasunie Transport Services (GTS), de netbeheerder voor gas in Nederland, publiceert hier haar data. Deze data wordt gepubliceerd en overgenomen op het Nationaal Energie Dashboard.