Overslaan en naar de inhoud gaan

Windenergie op land

Windenergie op land: de productie van elektriciteit met Nederlandse wind

Windenergie op land is een belangrijke bron van hernieuwbare (duurzame) energie in Nederland. Door windenergie op land en op zee  te bouwen, wil Nederland de klimaatdoelen halen. Doordat Nederland gunstig ligt en windenergie verbetert kan ons land hiervan goed gebruik maken. Toch zijn er beperkingen voor windenergie. Denk hierbij aan de maatschappelijke acceptatie van windturbines. Ook is er niet altijd ruimte.

Wind turbines op het vaste land
Wind op land

Overzichten productie windenergie op land

Deze pagina geeft inzicht in de productie van elektriciteit door windmolens op land vandaag, per maand en per jaar. Ook is een voorspelling opgenomen. Na het aanmaken van een account kun je diverse datasets downloaden of een API aanmaken.

Productie elektriciteit van vandaag - windenergie op land

Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat de actuele productie per uur van alle windmolens op land zien. De opgewekte energie verschilt gedurende de dag. De wind in Nederland kan net zo snel aantrekken als gaan liggen. 

Hoe zie ik de meer uitzonderlijke momenten terug in de grafiek?

Wanneer het stormt of windstil is, dan zie je dat duidelijk terug in de grafiek, omdat er dan een vlakke horizontale lijn is te zien. 

 

Productie elektriciteit per maand - windenergie op land

Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek zie je in de afgelopen twaalf maanden hoeveel windenergie door windmolens op het land is geproduceerd. 

Hoe zie ik de invloeden van het seizoen terug in de cijfers?

In de winter (december, januari en februari) waait het over het algemeen vaker, langer en harder. Dit heeft direct gevolgen voor de productie van windenergie. Die is meestal in de zomer (juni, juli en augustus) een stuk lager dan in de winter. In de zomer en in het voorjaar wordt trouwens wel de meeste zonne-energie gemaakt. 

Productie elektriciteit per jaar - windenergie op land

Wat lees ik in de grafiek?

In de grafiek zie je de productie van windenergie op land sinds 2016. 

Waarom groeit de productie niet elk jaar?

Het aantal windmolens groeit elk jaar. Over het algemeen groeit de opbrengst van windenergie op land jaarlijks. Toch kan de productie soms lager dan of ongeveer gelijk zijn aan die in de jaren daarvoor. Dit komt omdat het niet elk jaar evenveel waait. 

Voorspelling productie aankomende 7 dagen - windenergie op land

Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek is de voorspelde opbrengst door windmolens op land te zien voor de komende zeven dagen per uur. 

Welke data zit erachter?

De voorspelling is gebaseerd op het model voor de actuele opwek van windenergie op land. We gebruiken hiervoor een model, omdat niet alle gegevens van iedere individuele windmolen openbaar beschikbaar zijn. De data is onder andere afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en wordt onder meer gecombineerd met weergegevens van het KNMI. Het model wordt regelmatig gevalideerd en geoptimaliseerd. Dit doen we in samenwerking met partners zoals onderzoeksinstituut Entrance.

De voorspellende data is gratis verkrijgbaar via het Nationaal Energie Dashboard op Nederlands en provinciaal niveau. Deze data is te downloaden of te verkrijgen via een API. Hiervoor is een account nodig. 

Beschikbare datasets voor windenergie op land

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor windenergie op land. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
Wind Afgelopen Dag Windenergie op land Uur 2.68 KB Inloggen
Wind Afgelopen Jaren Windenergie op land Jaar 1.26 KB Inloggen
Wind Afgelopen 12 Maanden Windenergie op land Maand 1.81 KB Inloggen
Wind Uur Voorspelling Aankomende 7 Dagen Windenergie op land Uur 20.31 KB Inloggen

Meer over windenergie op land 
 

Windenergie op land gaat over alle windmolens die op het land staan en elektriciteit opwekken. Nederland is een vlak land aan zee waar de wind vrij spel heeft. Dat is gunstig voor de productie van deze hernieuwbare energie. Naast windenergie op land wordt ook windenergie op zee opgewekt.

 

Verleden, heden en toekomst

De eerste windmolens op het land die elektriciteit opwekten werden eind jaren '70 voor het eerst in Nederland geplaatst. Sinds het begin van de eeuwwisseling is dit aantal fors gegroeid. Dit is nodig om de klimaatdoelen van de Nederlandse overheid te halen. De CO₂-uitstoot van elektriciteit moet namelijk verminderd worden. De verwachting is dat, tot aan 2050, het aantal windmolens op land verdrievoudigt. 

Over de data

Het Nationaal Energie Dashboard bevat data vanaf 2016 over de geproduceerde windenergie op land. De actuele opwekking (productie) wordt benaderd aan de hand van openbare data. De reden voor die benadering is dat niet alle gegevens van iedere individuele windmolen openbaar beschikbaar zijn. In de berekening zitten historische en actuele data van de opwekking. De data is afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en wordt onder meer gecombineerd met weergegevens van het KNMI. Zo kan een benadering van de opwekking tot op uurniveau gemaakt worden. Om zo juist mogelijk te zijn wordt het model regelmatig gecontroleerd op juistheid en, als dat nodig is, verbeterd. Dit doen we in samenwerking met partners zoals onderzoeksinstituut Entrance.