Overslaan en naar de inhoud gaan

Warmtekrachtkoppeling

Warmtekrachtkoppeling: warmte en elektriciteit efficiënt produceren

Met een warmtekrachtkoppeling (WKK) wordt tegelijkertijd elektriciteit en de warmte gemaakt met een motor. Hierdoor wordt de brandstof voor de motor efficiënt gebruikt. Ook is de uitstoot van CO₂ lager dan bij andere fossiele bronnen zoals aardgas of kolencentrales. De techniek is vooral ontwikkeld voor grote gebouwen die veel warmte nodig hebben zoals in de glastuinbouw en ziekenhuizen. 

Warmtekracht koppeling
Warmtekracht koppeling

Overzichten productie elektriciteit door warmtekrachtkoppelingen (WKK)

Deze pagina geeft inzicht in de productie van elektriciteit en de uitstoot van CO₂ uit warmtekrachtkoppelingen van vandaag, per maand en per jaar. Ook kun je na het aanmaken van een account, diverse datasets downloaden of een API-sleutel aanmaken. 

Productie elektriciteit van vandaag - Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Laatste update: 23-07-2024 15:04
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek zie je de actuele elektriciteitsproductie per uur van alle warmtekrachtkoppelingen (WKK) in Nederland bij elkaar opgeteld. Tijdens de dag kan de opwek van elektriciteit (en dus ook warmte) schommelen. Wat je hierin vaak terug ziet komen is de piek in de ochtend en de avond. 

Hoe komt het dat er vaak een piek in productie in de ochtend en in de avond is? 

De piek in de productie door warmtekrachtkoppelingen (WKK) komt doordat er op die momenten meer vraag is naar elektriciteit en/of warmte. 

CO₂-uitstoot van vandaag - warmtekrachtkoppeling (WKK)

Laatste update: 23-07-2024 15:04
Wat zie ik in de grafiek?

Warmtekrachtkoppelingen (WKK) worden ingezet wanneer het nodig is. Voor het laten draaien van WKK's is aardgas nodig. Bij de verbranding van dit gas wordt CO₂ uitgestoten. Daardoor schommelt de uitstoot van CO₂ tijdens de dag. 

Productie elektriciteit per maand - Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek is de productie van elektriciteit door warmtekrachtkoppelingen (WKK) per maand te zien. De cijfers gaan terug tot 12 maanden. Uit de grafiek wordt duidelijk dat de opgewekte elektriciteit door WKK's per seizoen verschilt. Vooral in de winter worden WKK's meer gebruikt. Dit wordt gedaan voor de warmte die dan vrijkomt. Deze warmte wordt opgevangen en gebruikt.  

Hoe zie ik de invloed van de seizoenen terug in de grafiek?

In de winter wordt er meer elektriciteit geproduceerd met warmtekrachtkoppelingen (WKK) dan in de zomer. Dit komt doordat er dan meer vraag is naar warmte. De warmte die vrijkomt tijdens het opwekken van elektriciteit met een WKK is in de winter meer nodig. Dit heeft als gevolg dat in koudere maanden ook meer elektriciteit wordt opgewekt met dit systeem.

CO₂-uitstoot per maand - warmtekrachtkoppeling (WKK)

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek is de CO₂-uitstoot door warmtekrachtkoppelingen (WKK) per maand te zien. De cijfers gaan terug tot 12 maanden. Uit de grafiek wordt duidelijk dat uitstoot van CO₂ door WKK's per seizoen verschilt. Vooral in de winter worden WKK's meer gebruikt en is er ook een hogere uitstoot van CO₂. 

Productie elektriciteit per jaar - Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Laatste update: 23-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat zien hoeveel elektriciteit er jaarlijks is gemaakt met warmtekrachtkoppelingen (WKK) sinds 2021. Het aantal WKK's stijgt nauwelijks meer. Daarnaast zorgt de overgang naar meer duurzame bronnen ervoor dat WKK's minder ingezet worden. 

Hoe beïnvloeden de energieprijzen de inzet van warmtekrachtkoppelingen (WKK)?

De inzet van de warmtekrachtkoppelingen (WKK) is afhankelijk van de energieprijzen. De prijs waarvoor elektriciteit en warmte gekocht kan worden bepaalt of het de moeite is om de WKK's te laten draaien. Ook speelt de prijs waarvoor elektriciteit teruggeleverd kan worden aan het net een rol. Met de inzet van een WKK komt CO₂ vrij. Deze uitstoot kan ook meewegen in het wel of niet inzetten van een warmtekrachtkoppeling voor de opwekking van stroom en warmte. 

CO₂-uitstoot per jaar - warmtekrachtkoppeling (WKK)

Laatste update: 23-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat zien hoeveel CO₂ er jaarlijks wordt uitgestoten door de inzet van warmtekrachtkoppelingen (WKK). 

Beschikbare datasets warmtekrachtkoppelingen (WKK)

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor warmtekrachtkoppelingen (WKK). Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of voor het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
WKK Afgelopen dag Warmtekrachtkoppeling Uur 2.36 KB Inloggen
WKK Afgelopen Jaren Warmtekrachtkoppeling Jaar 860 bytes Inloggen
WKK Afgelopen 12 Maanden Warmtekrachtkoppeling Maand 2.16 KB Inloggen
WKK 2021 (Uur Data) Warmtekrachtkoppeling Uur 1.24 MB Inloggen
WKK 2022 (Uur Data) Warmtekrachtkoppeling Uur 1.24 MB Inloggen
WKK 2023 (Uur Data) Warmtekrachtkoppeling Uur 1.24 MB Inloggen
WKK 2024 (Uur Data) Warmtekrachtkoppeling Uur 711.84 KB Inloggen

Meer over warmtekrachtkoppelingen (WKK)
 

Warmtekrachtkoppelingen (WKK) zijn motoren waarbij zowel de elektriciteit als de warmte die uit de motor komt gebruikt wordt. Nederland heeft vanaf het begin, in vergelijking met veel andere landen, behoorlijk veel warmtekrachtkoppelingen (WKK). Vooral in de glastuinbouw worden veel WKK's gebruikt. 
 

Verleden, heden & toekomst

Vroeger werd de warmtekrachtkoppeling (WKK) veel gebruikt in Nederland. Inmiddels is het aantal WKK-installaties al een tijd stabiel. WKK's worden vooral gebruikt in de glastuinbouw. De warmte die vrijkomt bij de productie van elektriciteit wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. Daarnaast is de CO₂ die vrijkomt belangrijk voor de groei van de gewassen. Deze CO₂ wordt opgevangen en vervolgens bewust in de kassen gebracht om de gewassen beter te laten groeien. Het gebruik van deze vrijgekomen CO₂ in combinatie met de warmte en elektriciteit van WKK-systemen zorgt ervoor dat de glasteelt efficiënt is. 

Over de data

Via het Nationaal Energie Dashboard is data over warmtekrachtkoppelingen (WKK) verkrijgbaar vanaf 1 januari 2021. Niet voor iedere individuele warmtekrachtkoppeling (WKK) is de data openbaar beschikbaar. De opwek van elektriciteit via warmtekrachtkoppelingen (WKK) benaderen we daarom met behulp van openbare data. De data die we hiervoor gebruiken komt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en wordt gecombineerd met onder meer WKK-gegevens die wel bekend zijn. Regelmatig wordt het model gecontroleerd en verbeterd. Dit doen we in samenwerking met partners, zoals onderzoeksinstituut Entrance.