Overslaan en naar de inhoud gaan

Aurum

“Met de CO2-data helpen we bedrijven met inzicht én bij de invulling van regelgeving”

Energie zichtbaar maken door het verzamelen van data zodat consumenten en organisaties kunnen werken aan en innoveren in hun energieverbruik. Dat is in het kort waar Aurum voor staat. Gestart in 2011 in de consumentenhoek met een energiedisplay, levert het bedrijf nu ook nuttige energietools aan bedrijven. “Met onze tools wordt in één oogopslag energieverbruik inzichtelijk. Consumenten krijgen bijvoorbeeld met de EnergyFlip app live inzicht in hun energieverbruik.” Aan het woord is Jan-Jelle de Meijer, product owner van zowel EnergyFlip als EnergyGrip. “Dit laatste product is er voor de zakelijke markt, maar ook voor woningcoöperaties en gemeentes. Met onze data management software monitoren zij het energieverbruik op regionaal, postcode- en gebouwenniveau.” Voor het inzichtelijk maken van de CO₂-uitstoot die bij dat energieverbruik hoort, maakt Aurum gebruik van de data van het Nationaal Energie Dashboard.

De kern van het bedrijf Aurum is energiedata. Voor de metingen werd in eerste instantie gewerkt met sensoren, nu biedt de slimme meter hiervoor uitkomst. Jan-Jelle: “als mensen live zien wat er gebeurt in hun woning, dan zijn ze sneller geneigd ander gedrag aan te nemen. Met onze tools kunnen procenten bespaard worden op de jaarrekening.” De kracht van Aurum is dat gebruikers direct inzicht hebben in hun data. De data wordt verzameld voor vastgoedbeheerders, leveranciers van zonnepanelen en voor de warmtemarkt. De verzamelde data is vervolgens eenvoudig beschikbaar via een eigen portaal of app.

Jan Jelle de Meijer van Aurum
Jan-Jelle de Meijer van Aurum

Makkelijk een beeld van de CO₂-emissie
“We halen jullie CO₂-data tot op kwartierniveau binnen in ons systeem. Dit doen we vooral voor organisaties, zodat zij makkelijk (én ook letterlijk, via grafieken) een beeld krijgen van de emissie van CO₂”, vertelt hij. Bij consumenten zie je dat alertheid op energieverbruik vooral gaat over verspilling voorkomen en geld besparen. Bedrijven passen de inzichten uit de data anders toe. Jan-Jelle licht toe: “De overheid vereist dat grote bedrijven hun CO₂-uitstoot rapporteren. Zodra dat bekend is, is het mogelijk te sturen op maatregelen die genomen moeten worden om die CO₂ naar beneden te brengen. Wij noemen dit informed decisions.” Voor consumenten biedt Aurum dit inzicht nog niet aan. ”De reden hiervoor is dat consumenten toch minder een beeld hebben bij wat een kilogram CO₂ inhoudt.”

Zekerheid via de data
“In de zakelijke markt bieden we zekerheid via data. Zo weet een coöperatie aan de hand van onze metingen bijvoorbeeld direct of energiebesparende maatregelen effect hebben”. Ook kan Aurum zorgen voor een integratie met home management systemen. Immers, steeds meer zaken worden aangestuurd op afstand en op basis van de marktprijs op- of afgeschaald. Jan-Jelle heeft het dan bijvoorbeeld over warmtepompen of zonnepanelen. De data van het Nationaal Energie Dashboard wordt door Aurum met vertrouwen toegevoegd aan hun data via de app en de webportal. “We gaan ervan uit dat de data goed berekend en ingeschat wordt, voor zover het niet over historie gaat. De data van ned.nl hebben onze stempel van goedkeuring gekregen, omdat TenneT en Gasunie erachter zitten. Dat zijn betrouwbare partijen waar je niet aan hoeft te twijfelen”, sluit Jan-Jelle af.