Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Ameland

Usecase

Gemeente Ameland

Over festivals, zonneparken én een grote ambitie
Erwin de Boer van Gemeente Ameland

De ambitie van de gemeente Ameland is groot. De gemeenteraad wil namelijk 15 jaar eerder dan de rest van Nederland klaar zijn met de CO2-reductie van 95% ten opzichte van 1990. “We moeten dan wel weten waar we staan, al is dat voor 1990 nog best lastig.” Aan het woord is Erwin de Boer, adviseur energietransitie voor de gemeente Ameland. “Tot 2017 kunnen we de cijfers behoorlijk goed herleiden”, geeft hij aan. “We weten namelijk precies wat er binnenkomt via de wadkabel én wat eruit gaat. Dat is het voordeel van een eiland.” Door gebruik te maken van de API van het Nationaal Energie Dashboard weet Ameland zo, met behulp van een energie-expert, waar winst te behalen is in de verduurzaming.

Door gerichte analyses te doen op het piekverbruik van het eiland in combinatie met de data van ned.nl weet Ameland op welke momenten “de pijnpunten” zitten en kennen ze het effect van mogelijke scenario’s, zoals bijvoorbeeld het overal plaatsen van een warmtepomp. Door de data heeft de gemeente Ameland nu maandelijks of uurlijks inzicht in de impact van de maatregelen die genomen worden. Bij teruglevering heeft het eiland namelijk een negatieve CO2-balans. Juist bij het piekverbruik is er sprake van CO2-uitstoot van gas en de elektriciteitsmix. “Als we de pieken in het verbruik weg kunnen werken zijn we al een heel eind op weg”, aldus Erwin.

 

Het praktische van een eiland is dat je precies weet wat erop gaat aan energie en wat je terugstuurt. We hebben één meter en dat is het.

Erwin de Boer

Forse reductie bij de industrie

De industrie op Ameland beperkt zich tot het NAM-platform aan de oostzijde van het eiland. Sinds ongeveer 1 jaar is het platform geelektricificeerd. En dat is zichtbaar in het stroomverbruik. “Met 7 megawatt is deze industrie een behoorlijke slurper op het totaalverbruik van het eiland. Toch is de CO2-winst enorm. In het verleden ging er zo’n 100.000 m3 ruw gas per dag doorheen. De energievraag is sterk gereduceerd, doordat ze nu efficiëntere motoren gebruiken”, licht De Boer toe. Het NAM-platform produceert 1 miljoen kuub aardgas per dag. Om te kunnen draaien gebruikten ze voorheen 10% van hun eigen productie. Door de elektrificatie is de energievraag gehalveerd. Een mooie winst in de verduurzaming. 

Festivals, gasten en de badkuip

Ameland kent ongeveer 3.700 inwoners, verspreid over 4 dorpen. Deze populatie verzesvoudigt ruimschoots in de zomer als alle 24.000 bedden gevuld zijn. “De badkuip in het verbruik, die normaal is in de zomer,  is daardoor bij ons minder diep. Het verbruik is dan door de vele gasten juist hoger. Al geldt ditzelfde voor de opwek, want dan schijnt de zon. Doordat we veel opgewekte stroom op het eiland kunnen houden belasten we het net minder”, vertelt Erwin. Met gedragsverandering bij de inwoners probeert Ameland ervoor te zorgen dat opgewekte stroom zoveel mogelijk direct geconsumeerd wordt. Een leuk voorbeeld bij die gedragsverandering is de gratis warmtescan die 2 jaar geleden van alle woningen is gemaakt. Dit kon dankzij de hulp van vrijwilligers. Per adres kregen bewoners een rapport met warmtebeeldfoto’s. Warmtelekken werden zo opgespoord en een boekje met tips en tricks over isoleren zorgde voor meer bewustwording. De besparing op de energierekening bleek hiermee een instrument om de piek in de gasvraag, en daarmee de CO2-uitstoot, aan te pakken. 

Een tweede zonnepark

Binnenkort start de bouw van een tweede zonnepark. Het park is kleinschalig, want het is de bedoeling de opgewekte stroom op het eiland te houden. De Boer: “Als we klaar zijn met het park gaan we kijken hoe we er zo goed mogelijk een batterij aan kunnen koppelen. Dit is ook om te zorgen dat het park geen verhogende werking op de netcongestie heeft. We hebben daar nu al behoorlijk last van, omdat we aan het einde van de kabel zitten. Als wij op een andere manier die congestie terug kunnen brengen, door slimmer om te gaan met de energie die op dat moment voorhanden is, dan gaan we dat zeker doen.”  De gemeente Ameland kijkt ook naar de opslag bij het nieuwe zonnepark. “We kijken dan vooral naar opslag. We bouwen een energierotonde met gelijkstroom voor aangeslotenen. Zo kunnen we overdag die grote accu’s laden en gaan we voorzien in een laadplein. Verder kijken we naar mobiele accu’s. Deze laden we overdag en verplaatsen we in de avond naar een plaats waar stroom nodig is, zoals een festival. Zo’n oplossing werkt congestieverlagend en zorgt dat er geen dieselgeneratoren meer hoeven te draaien op zo’n evenement. Van die generatoren willen we af.”   

Beschermd dorpsgezicht

Het is niet voor iedereen op Ameland mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Erwin verklaart dit nader: “Voor 3 van de 4 dorpen is een deel van het dorpsgezicht beschermd. We hebben daardoor te maken met diverse regels. Voor monumenten komen hier nog strengere regels bovenop. Bewoners van zo’n monument hebben bijna geen mogelijkheid om panelen te plaatsen.” Het zonnepark wordt daarom ontwikkeld met de Amelander Energiecoöperatie. Een deel van de opgewekte energie wordt daarmee beschikbaar gemaakt voor degenen die geen panelen kunnen plaatsen. Alle energie wordt onderling “verrekend”, waardoor iedereen een gelijke bijdrage kan doen aan de verduurzaming. “Het praktische van een eiland is dat je precies weet wat erop gaat aan energie en wat je terugstuurt. We hebben één meter en dat is het. Dat maakt onze energiestromen praktisch heel goed meetbaar. En daardoor ook enigszins maakbaar”, besluit Erwin.
 

 

Energiebewuste consument Eric Meijer

Usecase

Energiebewuste consument Eric Meijer

“Duurzaamheid is belangrijk voor mij”
Overzichtschermen van Eric Meijer - energiebewust

In zijn zoektocht naar gegevens over de zonkracht kwam Eric Meijer, een energiebewuste consument uit Groningen, bij het Nationaal Energie Dashboard uit. Via de API haalt hij gegevens over de zonne-opwek naar zijn open source software. Met deze software bouwde hij vervolgens een eigen dashboard. Als eigenaar van een softwarebedrijf voor industriële installaties heeft hij de kennis hiervoor in huis. Het diverse pallet aan informatie op zijn dashboard laat zien hoe het energieverbruik van het huishouden van hem en zijn vrouw eruitziet. “Ik wilde weten wanneer mijn zonnepanelen het meest effectief zijn in de de nabije toekomst.”

“Ik bekijk een dag vooruit in welk uur ik bijvoorbeeld mijn thuisbatterij het beste kan laden. De energieprijzen haal ik uit een andere bron. Deze prijsdata combineer ik vervolgens met de data van ned.nl”, vertelt Eric. De thuisbatterij gebruikt hij voor de stroomvoorziening van zijn huis en zijn kantoor, dat aan huis is. “Elke dag om 3 uur lees ik via de api de data voor de volgende dag in. Dan weet ik wanneer het tarief het hoogste is. Daar kan ik vervolgens op gaan sturen. Dit wordt pas echt interessant in de wintermaanden”, vertelt Eric. “Ik zit nu in de tweede maand van mijn dynamische contract. Door de inzichten die ik heb kan ik zorgen dat mijn warmtepomp op het juist moment op meer vermogen gaat draaien of juist stroom uit de thuisbatterij gaat trekken”, verheldert hij. Ook weet hij nu goed wanneer hij met zijn eigen productie zijn auto’s of thuisbatterij kan laden.

Ik wil graag zuinig zijn met energie, zoveel mogelijk mijn eigen opwek verbruiken en op die manier mijn steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Eric Meijer

Combineren van data 

Eric wil zijn eigen data op termijn meer gaan combineren met de data van het Nationaal Energie Dashboard. Dit is om de betrouwbaarheid verder te vergroten. Als voorbeeld haalt hij aan dat een deel van zijn panelen op een lager dak ligt. Hierdoor is de gemiddelde opbrengst in het najaar lager.  “Op dit moment volg ik de data alleen realtime. En zie ik dat mijn en jullie data goed bij elkaar aansluiten”. Of het financieel uit kan weet Eric niet, maar dat is ook niet de belangrijkste reden voor hem. “Ik wil mijn bijdrage leveren aan de energietranisitie en bijkomend voordeel is dat mijn maandlasten naar beneden zijn gegaan. Ik ben bewust duurzamer bezig”, vertelt hij.  Het dashboard bouwde hij om zijn energieverbruik voor zichzelf inzichtelijk te maken. Het is voor hem interessant om te zien aan welke knoppen hij kan draaien rondom zijn energie. “Ik meet bijvoorbeeld onze koelkast en wasmachine door. Dit doe ik om zoveel mogelijk te weten wat ik nog kan doen. Zo heb ik pas nog een andere oplader voor mijn auto’s gekocht om het laden beter te kunnen besturen. Dit besturen doe ik via mijn zonnepanelen of thuisbatterij. Een ander voorbeeld is dat ik begin met het vullen van het buffervat als ik zie dat de zonne-energie begint aan te trekken,”

Bewust met energie

Dat energie en energiemanagement de interesse hebben van Eric, mag duidelijk zijn. “Vroeger werkt ik al met warmtekrachtkoppelingen. Nu ik erover nadenk ben ik eigenlijk altijd al met energie bezig geweest. Dat verklaart het misschien wel.” In hun vrijstaande woning zijn inmiddels de nodige maatregelen getroffen. Zo bezitten Eric en zijn vrouw één volledige elektrische auto en één hybride voertuig. Naast de wandverwarming heeft de woning zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Hij voegt tenslotte toe: “Sinds de kinderen de deur uit zijn is ons energieverbruik verder gedaald. Het is een spel voor mij. Ik wil graag zuinig zijn met energie, zoveel mogelijk mijn eigen opwek verbruiken en op die manier mijn steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.”

Ocean Grazer

Usecase

Ocean Grazer

“We willen positieve bijeffecten creëren, niet alleen maar geld verdienen”
Egbert Luning van Ocean Grazer

Ontstaan in 2018 vanuit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werkt Ocean Grazer op innovatieve wijze aan het genereren van energie met behulp van waterkracht. Aanvankelijk lag de focus van het Groningse bedrijf op golfenergie: een technologie waarbij energie uit de deining van de zee gebruikt werd. Omdat de focus op opslag lijkt te voorzien in een grotere behoefte en meer potentieel heeft, werkt het bedrijf nu aan een oplossing met waterkracht. “We slaan, zoals in de bergen, met behulp van waterkracht energie op, maar dan in de bodem.” Aan het woord is Egbert Luning, business analist bij Ocean Grazer. Hij vertelt verder: “de innovatie zit in het feit dat er geen gigantische stuwmeren nodig zijn. We maken waterkrachtopslag als het ware kleiner en toegankelijk op plaatsen zonder bergen.” De data van het Nationale Energie Dashboard wordt door Egbert gebruikt om de CO2-impact van de innovatie, of beter gezegd het ontbreken daarvan, door te rekenen. 
 

Voor opslag op basis van waterkracht is hoogte nodig; doordat de technologie de bodem ingaat creërt Ocean Grazer zelf dit hoogteverschil. Energie wordt opgeslagen door eerst een ballon te vullen met water en deze vervolgens langs een turbine leeg te laten lopen. Deze ballon, gemaakt van een flexibel materiaal, ligt bijvoorbeeld op de bodem van een meer, maar zou ook prima aan wal kunnen liggen. Wanneer de ballon wordt leeggelaten valt het water, in een diepe buis. En hoe dieper geboord wordt, hoe meer energie opgeslagen kan worden. “De mechanische techniek, op basis van waterkracht, is redelijk uitontwikkeld en heeft zich al bewezen. Door ons concept te koppelen aan een wind- of zonnepark kunnen we de ballon volpompen op gunstige momenten”, licht Egbert toe.

 

De data van ned.nl helpt ons om beter inzichtelijk te maken wat de waarde is van ons soort energieopslag.

Egbert Luning

Schone technologie

De technologie die gebruikt wordt heeft een duurzaam karakter. Egbert: “Het omhoog pompen van het water kost natuurlijk elektriciteit. Maar doordat we dit doen op de momenten dat er volop aanbod van schone energie is, kunnen we op grijze momenten groene energie opwekken. En voorkomen we op sommige momenten zelfs afschakeling van duurzame bronnen doordat wij die energie gebruiken.” Daarnaast zijn er weinig andere materialen dan beton nodig voor de bouw van zo’n mini-centrale. Hierdoor zijn er weinig beperkingen; er is alleen af en toe onderhoud nodig. Voordeel van deze technologie is dat er geen capaciteitsverlies is, zoals bij batterijen. Ander voordeel is dat er weinig ruimte bovengronds nodig is. Daar bevindt zich alleen een klein station waar lucht in- en uitgaat met minimaal geluid. “Aan de hand van simulaties denken wij, rekening houdend met de CO2-uitstoot van de bouwmaterialen, in zo’n 4 tot 5 jaar CO2-vrij te kunnen functioneren. De LCOS (levelized cost of storage, red.) komt uit onder die van electrochemisce batterijen als Li-ion”, vertelt Egbert. 

Opslaan waar de opwek is

Naar verwachting wordt halverwege 2025 gestart met de bouw van de eerste ‘mini-waterkrachtcentrale’, die ongeveer een jaar zal duren. Voor de uitwerking van de business case is de data van het Nationaal Energie Dashboard gebruikt. De CO2-footprint van een opgewekte kilowattuur is hierbij leidend. Het gaat Ocean Grazer overigens niet alleen om de economische waarde, ook de CO2-besparing is belangrijk. “Het is onze ambitie om op plekken waar hernieuwbare energie wordt opgewekt een opslag te hebben. Ons concept is een manier om met weinig bijeffecten energie op te slaan. We zien ook dat de combinatie met een elektrolyzer goed zou kunnen werken. Hoe fijn is het dat als je meer groene waterstof wil opwekken je een opslag in de buurt hebt?”, aldus Egbert. 

Kwaliteitsstempel

Om zaken door te rekenen gebruikte Ocean Grazer lange tijd de data van ENSO-E en ENSO-G. Met de kwaliteitsstempel van Gasunie en TenneT op de data van het Nationaal Energie Dashboard vindt Egbert het logischer nu deze data te gebruiken. “De data van ned.nl helpt ons om beter inzichtelijk te maken wat de waarde is van ons soort energieopslag. En op welke manier wij kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransiatie. We willen positieve bijeffecten creëren, niet alleen maar geld verdienen. Onze oplossing verlaagt de CO2-uitstoot van de energieproductie en het helpt afschakelen voorkomen. De data van ned.nl helpt ons bij ons verhaal”, besluit Egbert.
 

 

Aurum

Usecase

Aurum

“Met de CO2-data helpen we bedrijven met inzicht én bij de invulling van regelgeving”
Jan Jelle de Meijer Aurum

Energie zichtbaar maken door het verzamelen van data zodat consumenten en organisaties kunnen werken aan en innoveren in hun energieverbruik. Dat is in het kort waar Aurum voor staat. Gestart in 2011 in de consumentenhoek met een energiedisplay, levert het bedrijf nu ook nuttige energietools aan bedrijven. “Met onze tools wordt in één oogopslag energieverbruik inzichtelijk. Consumenten krijgen bijvoorbeeld met de EnergyFlip app live inzicht in hun energieverbruik.” Aan het woord is Jan-Jelle de Meijer, product owner van zowel EnergyFlip als EnergyGrip. “Dit laatste product is er voor de zakelijke markt, maar ook voor woningcoöperaties en gemeentes. Met onze data management software monitoren zij het energieverbruik op regionaal, postcode- en gebouwenniveau.” Voor het inzichtelijk maken van de CO₂-uitstoot die bij dat energieverbruik hoort, maakt Aurum gebruik van de data van het Nationaal Energie Dashboard.

De kern van het bedrijf Aurum is energiedata. Voor de metingen werd in eerste instantie gewerkt met sensoren, nu biedt de slimme meter hiervoor uitkomst. Jan-Jelle: “als mensen live zien wat er gebeurt in hun woning, dan zijn ze sneller geneigd ander gedrag aan te nemen. Met onze tools kunnen procenten bespaard worden op de jaarrekening.” De kracht van Aurum is dat gebruikers direct inzicht hebben in hun data. De data wordt verzameld voor vastgoedbeheerders, leveranciers van zonnepanelen en voor de warmtemarkt. De verzamelde data is vervolgens eenvoudig beschikbaar via een eigen portaal of app.

Met onze tools wordt in één oogopslag energieverbruik inzichtelijk.

Jan-Jelle de Meijer 

Makkelijk een beeld van de CO₂-emissie 

“We halen jullie CO₂-data tot op kwartierniveau binnen in ons systeem. Dit doen we vooral voor organisaties, zodat zij makkelijk (én ook letterlijk, via grafieken) een beeld krijgen van de emissie van CO₂”, vertelt hij. Bij consumenten zie je dat alertheid op energieverbruik vooral gaat over verspilling voorkomen en geld besparen. Bedrijven passen de inzichten uit de data anders toe. Jan-Jelle licht toe: “De overheid vereist dat grote bedrijven hun CO₂-uitstoot rapporteren. Zodra dat bekend is, is het mogelijk te sturen op maatregelen die genomen moeten worden om die CO₂ naar beneden te brengen. Wij noemen dit informed decisions.” Voor consumenten biedt Aurum dit inzicht nog niet aan. ”De reden hiervoor is dat consumenten toch minder een beeld hebben bij wat een kilogram CO₂ inhoudt.”

Zekerheid via de data

“In de zakelijke markt bieden we zekerheid via data. Zo weet een coöperatie aan de hand van onze metingen bijvoorbeeld direct of energiebesparende maatregelen effect hebben”. Ook kan Aurum zorgen voor een integratie met home management systemen. Immers, steeds meer zaken worden aangestuurd op afstand en op basis van de marktprijs op- of afgeschaald. Jan-Jelle heeft het dan bijvoorbeeld over warmtepompen of zonnepanelen. De data van het Nationaal Energie Dashboard wordt door Aurum met vertrouwen toegevoegd aan hun data via de app en de webportal. “We gaan ervan uit dat de data goed berekend en ingeschat wordt, voor zover het niet over historie gaat. De data van ned.nl hebben onze stempel van goedkeuring gekregen, omdat TenneT en Gasunie erachter zitten. Dat zijn betrouwbare partijen waar je niet aan hoeft te twijfelen”, sluit Jan-Jelle af.

Stroomkr8

Usecase

Stroomkr8

"Het Nationaal Energie Dashboard is een ware snoepwinkel aan data"
Stroomkr8

Jasper en Erwin helpen bedrijven met hun energiehuishouding door middel van onder meer data-analyses en -modellen. Jasper Mattijssen, oprichter en CEO van Stroomkr8, én enthousiast energieadviseur vertelt: “Met behulp van data onderbouwen wij beslissingen op het gebied van de energiehuishouding van bedrijven. Het liefst doen we dit als partner voor een periode van meerdere jaren, zodat een groter effect wordt bereikt. Bij alle activiteiten van Stroomkr8 staat duurzaamheid hoog in het vaandel." Voor de strategische adviezen wordt data van onder meer het Nationaal Energie Dashboard gebruikt. Deze data laden zij in op het E-nalytics platform en vullen ze aan met inzichten van hun consultants.

Het E-nalytics platform vertaalt data naar informatie in logische rapportages. “Met behulp van deze informatie kunnen bedrijven hun beslissingen onderbouwen op een onafhankelijke manier. Daar zit onze toegevoegde waarde”, aldus Erwin van Schilt (rechts op de foto). De inzet is breed: van investeringsbeslissingen tot aan het contracteren van een bepaalde leverancier. “De vertaalslag naar een juiste interpretatie van de data is belangrijk. Door diepgaande marktkennis aan die data toe te voegen, ontstaat de juiste duiding. Want wat is veel of juist weinig…”, geeft Jasper aan. Door bijvoorbeeld prijsdata toe te voegen aan productiedata van elektriciteit, ontstaat een vollediger beeld van wat er in de markt gebeurt. “En dan kun je betere contractonderhandelingen voeren met een leverancier.” Overigens gaat het daarbij niet alleen maar over prijs. Erwin vult aan: “Door de juiste inzichten maken onze klanten gefundeerd afspraken over voorwaarden binnen zo’n contract.”

Met behulp van deze informatie kunnen bedrijven hun beslissingen onderbouwen op een onafhankelijke manier. Daar zit onze toegevoegde waarde.

Erwin van Schilt

Klanten met een hoog energieverbruik 

“Het Nationaal Energie Dashboard is een ware snoepwinkel aan data”, aldus Erwin. In de rol van Managing Consultant Intelligence is hij vrijwel dagelijks in de weer met het toepassen van energiedata. “Zo gebruiken we de data om klanten inzicht te geven in het effect van hun PPA (Power Purchase Agreement, oftewel een stroomafnameovereenkomst - red.) op de inkoop van duurzame elektriciteit.” Stroomkr8 richt zich hierbij op klanten die relatief veel energie gebruiken. Onze klanten opereren in verschillende sectoren: verpakkingen, chemie, maar ook productiebedrijven en asfaltcentrales maken gebruik van de expertise van Stroomkr8.

Data van hoge kwaliteit

Erwin: “De data van het Nationaal Energie Dashboard is van hoge kwaliteit. En de aansluiting met CBS-data is heel erg goed.” Doordat de consultants van Stroomkr8 over eigen data beschikken, bijvoorbeeld van wind- en zonneparken, is hen duidelijk dat de ned-data weinig afwijkingen kent. “De data van het Nationaal Energie Dashboard is schaalbaar, toepast op provincies en wordt geleverd in een granulariteit die voor ons uitstekend werkt” geeft Jasper aan. Erwin sluit af met een pluim voor het serviceteam van ned.nl: “Vragen worden snel beantwoord en de documentatie over de data is fantastisch. Ik ben er bijna lyrisch over. Mijn complimenten.”

Energieweerbericht door RTL en NVDE

Usecase

Energieweerbericht door RTL en NVDE

Slim gebruiken en inzetten van energie wordt steeds belangrijker
Energieweerbericht door RTL en NVDE

De trouwe kijkers van het RTL nieuws op vrijdagavond zal het niet ontgaan zijn: de toevoeging van het energieweerbericht aan het ‘reguliere’ weerbericht. Kijkers krijgen antwoord op vragen als: op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? En welk moment is het gunstig om stroom te verbruiken?  Het nieuwe Energieweerbericht van RTL Weer en Buienradar is een primeur voor Nederland. De data van het Nationaal Energie Dashboard wordt gebruikt om dit weerbericht te maken.

Kijkers worden voortaan bijgepraat over de invloed van het weer op onze energievoorziening. Gelijktijdig wordt op de site en app van Buienradar een uitgebreider energieweerbericht online gepubliceerd, met nog veel meer informatie en tips over het slim gebruiken van energie. 

We moedigen meer mensen aan om in hun energieverbruik mee te bewegen met het weer.

Olof van der Gaag (NVDE)

Afhankelijker van het weer 

“Onze energievoorziening wordt steeds afhankelijker van het weer. Het aandeel wind- en zonne-energie groeit met de dag. Het slim gebruiken en inzetten van energie wordt hierdoor steeds belangrijker en daar praten wij onze kijkers graag over bij”, stelt Maurice Middendorp, RTL Weer-presentator. Maurice is een van de presentatoren van het nieuwe weerbericht.  “We baseren onze tips en adviezen op de actuele weersverwachtingen, maar ook op berekeningen van het Nationaal Energie Dashboard. Zo wordt onder andere in kaart gebracht waar in Nederland de zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben en op welke dagen de windmolens het meest actief zijn.”

Eigen invloed van de kijker

Heleen Ekker, de nieuwe klimaatspecialist van RTL Nieuws, is enthousiast over het nieuwe energieweerbericht. “Bewust energieverbruik is beter voor het klimaat, ontlast ons energienetwerk en kan voor consumenten ook nog eens kosten besparen. Het past bij de missie van RTL Nieuws om kijkers zoveel mogelijk informatie te geven over deze ontwikkelingen, wat dit ook voor hun eigen omgeving betekent én hoe ze er zelf invloed op kunnen hebben”, aldus Heleen. 
 

Initiator NVDE blij met de bredere aandacht

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij dat RTL dit energieweerbericht voortaan uitzendt. De NVDE begon, samen met de initiatiefnemers van ned.nl, twee jaar geleden online met een energieweerbericht, gepresenteerd door voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur. “Super mooi dat dit nu wekelijks op tv komt. Zo moedigen we meer mensen aan om in hun energiegebruik mee te bewegen met het weer,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.

Het actuele energieweerbericht van ned is hier vindbaar.

 

Green Caravan

Usecase

Green Caravan

“Onze case is mission driven, de data van ned helpt ons in die missie.”
Tom Visser van Green Caravan

Elektrisch rijden 100% fossielvrij maken, dat is de missie van Green Caravan. “Door consequent te laden op duurzame momenten is het mogelijk tot wel 60% CO2-uitstoot te besparen tijdens het rijden met je elektrische auto. En dat maakt een enorm verschil.” Aan het woord is Tom Visser, projectcoördinator bij Green Caravan.  Green Caravan streeft ernaar dat alle elektrische voertuigen CO2-neutraal gaan rijden. Het bedrijf wil namelijk van fossielvrij laden de norm maken. Hiervoor bieden zij smart-charging diensten en fossielvrije laadoplossingen aan. De data van ned.nl gebruikt Green Caravan om continu voorspellingen te maken van de CO2-uitstoot.

Green Caravan verkoopt laadpassen voor heel Europa mét bijbehorende app. En met die app maakt het bedrijf nou juist het verschil. Elektrisch rijders krijgen er namelijk een ‘smart charging forecast’. Met behulp van die forecast kan de rijder het moment kiezen waarop het meeste CO2 bespaard kan worden tijdens het opladen. “Met onder andere de data van het Nationaal Energie Dashboard maken we een analyse van de CO2-intensiteit van het stroomnet. Op basis hiervan voorspellen we de CO2-uitstoot van de elektriciteitsmix. Gebruikers zien vervolgens in één oogopslag binnen welk tijdslot zij het beste kunnen laden voor een zo laag mogelijke CO2-uitstoot”, vertelt Tom. Eenmaal geladen ziet de gebruiker hoeveel uitstoot door die betreffende laadsessie is bespaard. En is er tóch sprake van CO2-uitstoot tijdens een laadsessie, dan wordt die uitstoot gecompenseerd met de aanplant van gecertificeerde bomen. “Deze actieve CO2-compensatie, zoals wij dat noemen, is erg interessant voor gebruikers. Daardoor groeien we hard.”

Door consequent te laden op duurzame momenten is het mogelijk tot wel 60% CO2-uitstoot te besparen.

Tom Visser

Laadpassen en -locaties 

Toch is de laadpas niet de enige activiteit van Green Caravan. Het bedrijf zet ook eigen laadlocaties op. Deze locaties zijn, geheel in lijn met de missie van het bedrijf, 100% fossielvrij. Tom vertelt: “Door de integratie van verschillende systemen, bijvoorbeeld door energie op te slaan in batterijen, zijn we in veel gevallen niet afhankelijk van het stroomnet.” De duurzame uitdaging voor Green Caravan zit nu vooral nog in de nacht en in de winter, oftewel op de momenten dat de zon niet genoeg schijnt.  

Verbruik en opwek zo dicht mogelijk bij elkaar

“Idealiter bevinden onze laadlocaties zich zo dicht mogelijk bij de plaats waar de stroom duurzaam wordt opgewekt”, licht Tom toe. “Toch is het is niet zo dat wij alle benodigde elektriciteit persé lokaal opgewekt willen hebben. Uiteindelijk gaat het er ons om dat de CO2-uitstoot zo laag mogelijk of, liever nog, geheel fossielvrij is.” Green Caravan is er voor particulieren en voor bedrijven. “We willen accountable kunnen zijn voor al onze klanten. En brengen daarom zo helder en realistisch mogelijk in de app in beeld hoeveel ieders CO2-uitstoot daadwerkelijk was.”Hierdoor kunnen bedrijven rapporteren over de ‘footprint’ van hun wagenpark en zien individuele rijders wat hun bijdrage is geweest”, besluit Tom. En zo maakt de groeiende gemeenschap van fossielvrije rijders samen een verschil.  
 

Jeroen.nl

Usecase

Jeroen.nl

Data voor iedereen begrijpelijk presenteren
Opwek van zon en wind in 2023 per m2 per provincie

“Sinds de zomer van 2023 werk ik aan mijn hobbyproject op jeroen.nl. Een van de doelen is om complexe data voor iedereen inzichtelijk te maken.” Aan het woord is Jeroen Bakker, voormalig eigenaar van een website- en designbureau. Sinds de zomer van 2023 heeft hij zijn focus verlegd en is hij begonnen met een eigen project. Voor dit project, een website op het gebied van duurzaamheid, data, inzichten en het informeren over complexe onderwerpen, maakt hij gebruik van data van het Nationaal Energie Dashboard.

“Een van mijn doelen is om complexe data voor iedereen inzichtelijk te maken. Ik kwam in contact met Maurits Witte van energieopwek.nl en het nieuwe ned.nl. Van hem kreeg ik toegang tot de data die ik zocht. Deze data wilde ik op een eenvoudige manier, begrijpelijk voor iedereen, presenteren”, vertelt Bakker.

Ik wilde de data op een eenvoudige manier presenteren.

Jeroen Bakker

In de achtertuin  

Voor Jeroen stond meteen vast dat het om betrouwbare data ging. De data wordt namelijk ook gebruikt op energieopwek.nl. Een van de partijen achter die site is Gasunie, gevestigd bijna in zijn achtertuin. “Ik vertrouw op hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, vooral op het gebied van processen, veiligheid en data”, geeft hij aan. Zijn vertrouwen werd versterkt door gesprekken met deskundigen uit het team van het Nationaal Energie Dashboard. Zij deelden enthousiast en kundig hun inzichten.

Scripts zelf programmeren 

“Ik programmeer zelf scripts om data van de Ned.nl API te analyseren, specifiek gericht op het behalen van mijn doelen.” Door relevante data te combineren verkrijgt Bakker interessante inzichten die niet direct uit de ruwe data te halen zijn. Voor hem is dat een plezierige manier om de data te benaderen en anders naar informatie te kijken. De toegang tot betrouwbare data over hernieuwbare energie op ned.nl heeft het mogelijk gemaakt om Zo verkreeg hij gedetailleerde en locatiespecifieke inzichten over hernieuwbare energie, essentieel is voor het maken van leuke content.

Direct nuttig of alleen interessant: beiden zijn waardevol  

“Ik gebruik de inzichten uit de data om op jeroen.nl te informeren over dynamische energie, thuisbatterijen en onze eigen energiehuishouding.” Zo schreef Jeroen een artikel geschreven over de efficiëntie van hernieuwbare energieopwekking per provincie, afhankelijk van het aantal inwoners. “Het kan zijn dat bezoekers dit direct nuttig vinden, of simpelweg interessant; beide resultaten vind ik waardevol. Ik heb er in ieder geval lol aan om hiermee bezig te zijn.” 
 

Tomorrow Energies

Usecase

Tomorrow Energies

Duurzaam energieverbruik betaalbaar en bereikbaar voor iedereen
Thomas Bos van Tomorrow Energies

Big things start here staat groot geschreven op de muur van de werklocatie van Tomorrow Energies in Enschede. En dit is exact wat oprichter en CEO Thomas Bos voor elkaar wil krijgen. Zijn bedrijf probeert met minimale veranderingen in bedrijfsprocessen grote verschillen te maken. “En dat doen we tegen lage kosten”, vertelt hij. “Door processen van onze klanten door te meten, creëren we aan de hand van onze berekeningen bewustwording over mogelijke besparingen.” Thomas heeft het dan bijvoorbeeld over het meten van de piekbelasting, het sluipverbruik en de CO₂-uitstoot per apparaat. 

“Door energie inzichtelijk te maken weten we waar onze klanten slimmer met energie kunnen omgaan”, licht hij toe. Hoe dat eruit ziet verhaalt hij aan de hand van het voorbeeld van een zwembad waarvoor ze dit gedaan hebben. Dit zwembad liet hun pompen standaard draaien op bepaalde tijdstippen, omdat zij dit altijd al zo deden. “Uit onze metingen bleek dat zij door de pompen een paar uur eerder te laten draaien een grote (geld)besparing konden realiseren”, vertelt hij “En als dat dan gecombineerd wordt met data over de energieopwek als de zon schijnt of de wind waait, dan is dit ook nog eens duurzaam.” 

Door energie inzichtelijk te maken weten we waar onze klanten slilmmer met energie kunnen omgaan.

Thomas Bos

Meest effectieve verbruiksmoment bepalen

Tomorrow Energies gebruikt de data van het Nationaal Energie Dashboard om de CO₂-uitstoot van hun klanten te berekenen, maar ook om het meest effectieve verbruiksmoment te bepalen. Wat dit moment is, is afhankelijk van wat de klant probeert te bereiken. Dit kan een besparing in CO₂-uitstoot zijn, maar ook in geld. “We proberen te voorspellen wanneer stroom goedkoper én duurzamer is. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we op minuten, zo niet seconden, apparaten sturen in verbruik”, besluit hij. Het is de ambitie van Tomorrow Energies om duurzaam energieverbruik betaalbaar en bereikbaar te laten zijn voor iedereen. De slogan op de muur blijkt te kloppen, want inderdaad: big (data) things do start there @tomorrowenergies.

Universiteit Tilburg

Usecase

Universiteit Tilburg

“Ik heb sterke aanwijzingen gevonden dat groene energie niet duurder hoeft te zijn”
Lotte Ooms

Aan het woord is Lotte Oomens, oud-studente Economie en Bedrijfseconomie. Ze spreekt bevlogen over haar scriptie met als onderwerp “the influence of the market penetration of renewable energy on the Dutch electricity price”. Haar onderzoek laat zien dat door de komst van zonne- en windenergie de energieprijzen dalen. Om de modellen hiervoor te trainen gebruikte Lotte diverse datasets, waaronder enkelen van het Nationaal Energie Dashboard. Lotte studeerde recentelijk af als Bachelor aan de Universiteit van Tilburg. Met haar afstudeeronderzoek wilde ze bewijzen dat het merit-order-effect ook in Nederland bestaat.

Hoewel Lotte diverse onderzoeken op het gebied van het merit-order-effect gevonden heeft, is ze dit onderwerp in de context van Nederland niet tegengekomen. Wel vond ze studies uit andere Europese landen, vooral Duitsland. “Ik heb nu onderzoek gedaan wat als een van de eersten wijst op het bestaan van het merit-order-effect specifiek binnen de Nederlandse markt.”

De onvoorspelbaarheid en het prijsverlagende effect van wind zorgen voor meer schommelingen in de energieprijs. 

Lotte Ooms

Modellen om impact te bepalen 

“Het werken met modellen vind ik leuk. Ik hou van wiskundige toepassingen en het trainen van modellen”, vertelt ze enthousiast. “De studente modelleerde de energieprijzen over de jaren 2016 tot en met 2022. Door diverse variabelen toe te voegen aan dit model kon de impact van die variabelen op de energieprijs bepaald worden. “Onder deze variabelen vielen de opwek door wind en zon. Ik kon zien dat zij de energieprijs naar beneden drukten.” In de modellen zijn aanpassingen gemaakt om verstoringen door de corona- en de gasprijs-crisis uit te sluiten.“ “Ik heb in eerste instantie de data per dag bekeken. Later ook per uur. Het was fijn dat deze data gratis beschikbaar is”, aldus de Lotte.

Een lagere energieprijs

De korte conclusie van uitgebreide onderzoek is dat door de komst van zowel wind- als zonne-energie de energieprijs naar beneden geduwd wordt. “De onvoorspelbaarheid en het prijsverlagende effect van wind zorgen voor meer schommelingen in de energieprijs. Zonne-energie zou prijsschommelingen juist tegen kunnen gaan. Dit komt doordat er alleen overdag opwek is, op het moment dat energieprijzen van nature hoger zijn. Hoewel mijn modellen niet perfect zijn, zeggen ze veel. Ik heb bewezen dat we in Nederland met zonne- en windenergie andere energiebronnen actief de markt uit kunnen drukken. En dat is goed voor het klimaat”, licht Lotte toe.  

Data was onmisbaar 

Zonder data van onder meer het Nationaal Energie Dashboard was het onderzoek van Lotte niet mogelijk geweest. Met haar onderzoek heeft ze laten zien dat er veel potentie in hernieuwbare energiebronnen zit. “Ik wilde laten zien dat niet alles wat groen is duurder hoeft te zijn.” En dat blijkt te kloppen: het toevoegen van windenergie aan de totale energiemix zorgt voor lagere prijzen. “Windenergie is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt ook voor een betere concurrentiepositie. Dat maakt deze energiebron extra aantrekkelijk voor bedrijven”, concludeert Lotte. Haar onderzoek toont aan dat we óók met windenergie samen slimmer kunnen zijn.