Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonne-energie

De zon als bron van schone energie

Zonne-energie is een onuitputtelijke, schone bron. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Hierbij komt geen CO₂ vrij. Dit betekent dat zonne-energie voor een duurzame toekomst een belangrijke energiebron is.  De opwek van energie door de zon is afhankelijk van het weer. 

Zonne-energie
Zonne-energie

Overzichten productie zonne-energie

Deze pagina geeft inzicht in de productie van elektriciteit door zonnepanelen van vandaag, per maand en per jaar. Ook is een voorspelling opgenomen. Na het aanmaken van een account kun je diverse datasets downloaden of een API aanmaken.

Productie elektriciteit van vandaag - zonne-energie

Laatste update: 23-07-2024 16:00
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat de opwek van zonne-energie van vandaag per uur zien. Zonne-energie wordt opgewekt wanneer de zon schijnt. 

Wat kan ik doen om beter gebruik te maken van de opgewekte zonne-energie?

Je kunt je stroomgebruik afstemmen op het moment van de dag waarop de zonne-energie wordt opgewekt. Zo zou je overdag je was kunnen draaien of je auto op kunnen opladen. Dit loont de moeite.  

Productie elektriciteit per maand - zonne-energie

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat de productie van zonne-energie per maand zien. Uit de cijfers wordt duidelijk dat zonnepanelen ook energie leveren in de herfst en winter (september tot en met februari). Toch is de productie van zonne-energie in die seizoenen een stuk minder dan de periode van april tot en met september. Dit komt omdat er minder licht is en de zon lager aan de hemel staat.

Wanneer wordt de meeste zonne-energie opgewekt?

Naar verhouding is de invloed van zonne-energie op de totale elektriciteitsproductie het grootst in de voorjaar (maart, april, mei) en in de zomer (juni, juli, augustus). Dit komt doordat er langer en meer licht is en doordat de zon dan hoger aan de hemel staat.

Productie elektriciteit per jaar - zonne-energie

Laatste update: 23-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

Zonne-energie groeit elk jaar. Wel laat de data zien dat de productie van zonne-energie minder hard groeit dan in het begin. Hiervoor zijn een aantal redenen aan te wijzen:

  • Veel daken hebben al zonnepanelen, meer dan twee miljoen huishoudens hebben zonne-energie op hun dak. 
  • De beste plekken, die op het zuiden liggen, zijn vaak al gebruikt
  • Onzekerheid over het wel/niet afschaffen over de salderingsregeling (het tegen vergoeding terugleveren van energie)
Blijft de productie van zonne-energie de komende jaren groeien?

Er wordt verwacht dat de productie van zonne-energie de komende jaren blijft groeien. Innovaties en andere opstellingen (oost-west) van zonnepanelen zorgen naar verwachting voor nieuwe kansen en toepassingen voor zonne-energie. 

Voorspelling productie elektriciteit aankomende 7 dagen - zonne-energie

Laatste update: 23-07-2024 16:00
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat de voorspelling zien van de opwek van zonne-energie in Nederland zien. Het is voor de komende zeven dagen per uur. 

Welke data zit erachter?

Met een model proberen wij de voorspelling van de opwek van zonne-energie voor iedereen in Nederland, van zonnepaneelbezitters tot zonneparken, inzichtelijk te krijgen in onze data. Hierbij kijken wij naar het 'achter de meter' principe, dus het verbruik van de opgewekte elektriciteit wordt hierin niet meegenomen. Onze gegevens zijn gebaseerd op het geïnstalleerd vermogen in Nederland, het transparantie platform ENTSO-E en de weergegevens. Daarnaast werken we samen met de Entrance om betrouwbare gegevens te waarborgen. 

De voorspellende data is gratis verkrijgbaar via het Nationaal Energie Dashboard op Nederlands en provinciaal niveau. Deze data is te downloaden of te verkrijgen via een API. Hiervoor is een account nodig. 

Beschikbare datasets voor zonne-energie

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor zonne-energie. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of voor het aanmaken van de API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
Zon Afgelopen Dag Zonne-energie Uur 1.98 KB Inloggen
Zon Afgelopen Jaren Zonne-energie Jaar 1.27 KB Inloggen
Zon Afgelopen 12 Maanden Zonne-energie Maand 1.83 KB Inloggen
Zon Uur Voorspelling Aankomende 7 Dagen Zonne-energie Uur 19.29 KB Inloggen
Zon 2024 (Uur Data) Zonne-energie Uur 539.53 KB Inloggen
Zon 2023 (Uur Data) Zonne-energie Uur 955.95 KB Inloggen
Zon 2022 (Uur Data) Zonne-energie Uur 954.79 KB Inloggen
Zon 2021 (Uur Data) Zonne-energie Uur 953.55 KB Inloggen
Zon 2020 (Uur Data) Zonne-energie Uur 955.09 KB Inloggen
Zon 2019 (Uur Data) Zonne-energie Uur 950.91 KB Inloggen
Zon 2018 (Uur Data) Zonne-energie Uur 930.12 KB Inloggen
Zon 2017 (Uur Data) Zonne-energie Uur 926.92 KB Inloggen

Meer over zonne-energie
 

De zon is een waardevolle energiebron. Zonne-energie heeft geen CO₂-uitstoot en heeft een belangrijke bijdrage in het halen van de Klimaatdoelen. In deze Klimaatdoelen staat dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De opbrengst van zonne-energie hangt sterk af van de weersomstandigheden.
 

Verleden, heden en toekomst

De geschiedenis van zonne-energie begon met de allereerste zonnecel in 1883. Het was pas in 1954 dat de eerste zonnepanelen commercieel werden geproduceerd. In Nederland heeft zonne-energie de afgelopen tientallen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt zowel in geïnstalleerde capaciteit als in efficiëntie. Nederland loopt, vergeleken met de rest van Europa, voorop in de productie van zonne-energie en het gebruik ervan. 

Over de data

Er zijn op dit moment geen goede actuele bemeten gegevens van zonne-energie. Veel huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak en er komen steeds meer zonneweides in de omgeving. Het is moeilijk om van al deze activiteiten actueel de bemeten gegevens in te zien. Met een model proberen wij deze opwek van zonne-energie voor iedereen in Nederland, van zonnepaneelbezitters tot zonneparken, inzichtelijk te krijgen in onze data. Hierbij kijken wij naar het 'achter de meter' principe, dus het verbruik van de opgewekte elektriciteit wordt hierin niet meegenomen. Onze gegevens zijn gebaseerd op het geïnstalleerd vermogen in Nederland, het transparantie platform ENTSO-E en de weergegevens. Daarnaast werken we samen met de Entrance om betrouwbare gegevens te waarborgen.