Fudura meet het elektriciteits- en gasverbruik van zo’n 70.000 aansluitingen. Het bedrijf biedt duurzame totaaloplossingen voor elektriciteitsvoorziening. Naast meters en transformatoren, beheert en onderhoudt zij ook laadpalen, zonnepanelen en batterijopslagsystemen. Tot de klantenkring van Fudura behoren bedrijven met grootzakelijk energieverbruik. Dit varieert van industriële bedrijven, tot bedrijven in de logistiek, retail en het MKB. “Onze klanten willen hun energiehuishouding toekomstbestendig maken”, vertelt datascientist Mark Busschers. “En daar helpen wij ze graag bij, want er zit een heel proces achter. Data speelt hierbij een cruciale rol.”
De meetactiviteiten van Fudura gaan verder dan alleen het plaatsen van meters. De data die wordt opgehaald, wordt geleverd aan EDSN (Energie Data Services Nederland, het centrale datahuis van de netbeheerders, red.). EDSN verspreidt de data vervolgens naar partijen als netbeheerders en energieleveranciers die hun klanten aan de hand daarvan factureren. Daarnaast wordt de data ook inzichtelijk gemaakt in het klantportaal MijnFudura. De klant kan zo zijn eigen verbruik analyseren. Naast meetverantwoordelijkheid realiseert en beheert Fudura energie-infrastructuren: PV-installaties, laadpalen, transformatoren, energieopslagsystemen en schakelinstallaties. Nieuwe assets worden om verschillende redenen geplaatst. “Al is de voornaamste reden hiervoor toch wel netcongestie”, aldus Mark. “Als klanten niet meer kunnen groeien op hun aansluiting, dan is het belangrijk dat zij inzicht krijgen in hun verbruik. En dan vooral in de pieken daarvan. Als de pieken gedempt kunnen worden dan kan een klant vaak toch binnen het al gecontracteerde vermogen de groeiambities waarmaken. Dit kan bijvoorbeeld door constant de volledige capaciteit van de aansluiting in te zetten om een batterij te laden. Als de capaciteit dan nog niet genoeg is kunnen we dat aanvullen met een aggregaat, WKK (warmtekrachtkoppeling, red.) of zonnepanelen”, licht hij toe.
Als klanten niet meer kunnen groeien op hun aansluiting, dan is het belangrijk dat zij inzicht krijgen in hun verbruik. En dan vooral in de pieken daarvan.
Mark Busschers
Totaaloplossing
Fudura levert complete proposities aan klanten. Hierbij rekent het bedrijf de impact op de aansluiting van een nieuwe asset door. Ook wordt het ontwerp, de plaatsing en de projectbegeleiding verzorgd. Een goede nazorg is hierbij belangrijk voor Fudura. De data van het Nationaal Energie Dashboard helpt hen bij dit hele proces. “Voor onze klanten maken we niet alleen inzichtelijk hoeveel kilowattuur, maar ook hoeveel CO2-uitstoot kan worden bespaard met de plaatsing van bijvoorbeeld een batterij. Na de plaatsing monitoren we of deze besparing ook wordt gehaald en helpen we hen met het daadwerkelijk sturen van de asset op besparing. Dit alles doen we om onze klanten zo goed mogelijk door de energietransitie te gidsen”, aldus Mark.
Projecten met Vitens en het waterschap
Fudura gebruikt de data van ned.nl ook voor een project met Vitens. Vitens heeft als missie om elke druppel drinkwater duurzaam te produceren. Voor Vitens plaatste Fudura een batterij waarbij het oplaadmoment geoptimaliseerd wordt richting groene momenten. Door vervolgens de elektriciteit die is opgeslagen in de batterij te gebruiken op grijze momenten, levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De eerste resultaten zijn veelbelovend: de CO2-uitstoot is met 10% verminderd. “In een andere pilot, bij waterschap Vallei en Veluwe, worden naast een batterij ook zonnepanelen en een WKK aangestuurd. De zuivering onttrekt slib aan het rioolwater, dat wordt omgezet in biogas. Dit gas wordt tijdelijk opgeslagen om met behulp van een WKK te worden omgezet in elektriciteit. Door de WKK goed af te stemmen op de batterij en op de te verwachten zonopwek, proberen we zo duurzaam en goedkoop mogelijk elektriciteit te verbruiken. Het systeem is volledig circulair”, vertelt Mark.
Betrouwbare data
Mark beschouwt de data van het ned als betrouwbaar. “Doordat veel van onze klanten zonne- en windenergie opwekken, hebben we een goed beeld van de duurzame elektriciteitsopwek in Nederland. We leggen jullie data naast onze eigen data. Soms zit er een afwijking in, maar over het algemeen komt het goed overeen, geeft Mark aan. “Ik vond het mooi om te zien dat mijn berekende signaal heel dicht in de buurt kwam van wat er bij jullie op de website stond.” Ook ervaart hij dat de tijdigheid van de data goed is. “Het is voor ons van belang om snel te kunnen inspelen op een veranderend weerbeeld en om goed te kunnen sturen op de laatst beschikbare informatie. Dat lukt prima met de data van het Nationaal Energie Dashboard.”