Overslaan en naar de inhoud gaan
Usecase

RVO

Data van ned.nl zorgt voor inzichten in de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving
Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2024

Binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werkt een team van zo’n zestig medewerkers aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hun werkgebied hierbinnen is breed: van de woningbouw en de utiliteitsbouw tot aan de circulaire bouweconomie en energielabels. Het monitoringscluster draagt binnen dat team met zeven personen bij aan de kwantitatieve zijde van die verduurzaming. Zij verzamelen data om inzichtelijk te maken over wat er in de markt gebeurt. Daar waar relevante data (over) te vinden of te ontwikkelen is, is het monitoringscluster actief. De data van het Nationaal Energie Dashboard werd door RVO recent gebruikt voor de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2024.
 

Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is een belangrijke opdrachtgever voor dit RVO-team. Samen werken zij aan opdrachten als het beheren en verder ontwikkelen van het energielabel, helpen van gebouweigenaren in de utiliteitsbouw met verduurzaming of het monitoren van de kosten voor verduurzamingsmaatregelen. Binnen de opdrachten die zij vanuit het Ministerie krijgen, hebben medewerkers ook ruimte voor eigen inbreng. Doordat zij veel met onderzoek bezig zijn, is de vroegsignaleringsfunctie een belangrijk onderdeel van hun werk. Met de vele onderwerpen die ieder jaar op de agenda staan, is het voor het monitoringcluster daarnaast belangrijk om periodiek een beeld te geven over de stand van zaken. Dit gebeurt jaarlijks in de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving.

 

Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving

Het jaarlijkse rapport Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving brengt zo goed mogelijk, kwantitatief, de stand van zaken van de verduurzaming in beeld. In dit naslagwerk wordt, op beleidsvrije wijze inzicht gegeven in de stand van zaken, bijvoorbeeld aan de hand van grafieken. Voor het hoofdstuk over hernieuwbare energie werd data over de opwek van zonne-energie van het Nationaal Energie Dashboard gebruikt. Door de zonne-opwek van 1 januari met die van 1 juli te vergelijken wordt het verschil in opwek door het jaar heen snel duidelijk. Zo is er in de winter weinig opwek, terwijl er door onder meer elektrische verwarming, een grotere vraag is dan in de zomer. Naast zonne-energie komen onder andere ook cijfers over warmtepompen, warmtenetten en lokale flexibiliteit in het rapport aan bod. Dit gebeurt op neutrale wijze; er is geen goed of fout en er worden geen uitspraken gedaan over wat mensen zouden moeten doen in het kader van verduurzaming. De monitor geeft daarmee op een vast moment, naast de doorlopende onderzoeken van het team, een goed beeld. Het is daardoor een belangrijk referentiedocument voor het Ministerie.