Overslaan en naar de inhoud gaan
Usecase

Universiteit Tilburg

“Ik heb sterke aanwijzingen gevonden dat groene energie niet duurder hoeft te zijn”
Lotte Ooms

Aan het woord is Lotte Oomens, oud-studente Economie en Bedrijfseconomie. Ze spreekt bevlogen over haar scriptie met als onderwerp “the influence of the market penetration of renewable energy on the Dutch electricity price”. Haar onderzoek laat zien dat door de komst van zonne- en windenergie de energieprijzen dalen. Om de modellen hiervoor te trainen gebruikte Lotte diverse datasets, waaronder enkelen van het Nationaal Energie Dashboard. Lotte studeerde recentelijk af als Bachelor aan de Universiteit van Tilburg. Met haar afstudeeronderzoek wilde ze bewijzen dat het merit-order-effect ook in Nederland bestaat.

Hoewel Lotte diverse onderzoeken op het gebied van het merit-order-effect gevonden heeft, is ze dit onderwerp in de context van Nederland niet tegengekomen. Wel vond ze studies uit andere Europese landen, vooral Duitsland. “Ik heb nu onderzoek gedaan wat als een van de eersten wijst op het bestaan van het merit-order-effect specifiek binnen de Nederlandse markt.”

De onvoorspelbaarheid en het prijsverlagende effect van wind zorgen voor meer schommelingen in de energieprijs. 

Lotte Ooms

Modellen om impact te bepalen 

“Het werken met modellen vind ik leuk. Ik hou van wiskundige toepassingen en het trainen van modellen”, vertelt ze enthousiast. “De studente modelleerde de energieprijzen over de jaren 2016 tot en met 2022. Door diverse variabelen toe te voegen aan dit model kon de impact van die variabelen op de energieprijs bepaald worden. “Onder deze variabelen vielen de opwek door wind en zon. Ik kon zien dat zij de energieprijs naar beneden drukten.” In de modellen zijn aanpassingen gemaakt om verstoringen door de corona- en de gasprijs-crisis uit te sluiten.“ “Ik heb in eerste instantie de data per dag bekeken. Later ook per uur. Het was fijn dat deze data gratis beschikbaar is”, aldus de Lotte.

Een lagere energieprijs

De korte conclusie van uitgebreide onderzoek is dat door de komst van zowel wind- als zonne-energie de energieprijs naar beneden geduwd wordt. “De onvoorspelbaarheid en het prijsverlagende effect van wind zorgen voor meer schommelingen in de energieprijs. Zonne-energie zou prijsschommelingen juist tegen kunnen gaan. Dit komt doordat er alleen overdag opwek is, op het moment dat energieprijzen van nature hoger zijn. Hoewel mijn modellen niet perfect zijn, zeggen ze veel. Ik heb bewezen dat we in Nederland met zonne- en windenergie andere energiebronnen actief de markt uit kunnen drukken. En dat is goed voor het klimaat”, licht Lotte toe.  

Data was onmisbaar 

Zonder data van onder meer het Nationaal Energie Dashboard was het onderzoek van Lotte niet mogelijk geweest. Met haar onderzoek heeft ze laten zien dat er veel potentie in hernieuwbare energiebronnen zit. “Ik wilde laten zien dat niet alles wat groen is duurder hoeft te zijn.” En dat blijkt te kloppen: het toevoegen van windenergie aan de totale energiemix zorgt voor lagere prijzen. “Windenergie is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt ook voor een betere concurrentiepositie. Dat maakt deze energiebron extra aantrekkelijk voor bedrijven”, concludeert Lotte. Haar onderzoek toont aan dat we óók met windenergie samen slimmer kunnen zijn.