Overslaan en naar de inhoud gaan
Achtergrond

Gasvoorraad - periode november

Het verloop van de gasvoorraad van Nederland in November
Gasopslag Groningen

Vulseizoen

Het vulseizoen loopt normaalgesproken van 1 april tot 1 november. Eind augustus van dit jaar bereikte de Nederlandse bergingen een vulgraad van 90%. Op 1 november stond de vulgraad net onder de 90%. Op 31 november stond de gasvoorraad op 73%.

Gasbergingen en infrastructuur

De gasbergingen balanceren de Nederlandse en Europese gasconsumptie gedurende de winter. Via de gasinfrastructuur bereikt het gas o.a. industriële gasverbruikers, gasgestookte elektriciteitscentrales en de huishoudens en kleine bedrijven (interne link). De uitwisseling van gas vindt ook plaats via pijpleidingen met buurlanden. Daarnaast wordt vloeibaar gas geïmporteerd. Dit vloeibaar gas heet LNG, oftewel Liquified Natural Gas. In Nederland komt LNG via 2 terminals binnen, namelijk via Rotterdam en Eemshaven. Via die route bereikt het gas uit verschillende werelddelen zoals de Verenigde Staten, Afrika en het Midden-Oosten ons land.

Hoogcalorisch en laagcalorisch gas

In Nederland verbruiken we twee soorten gas: hoogcalorisch en laagcalorisch. Uit het Groningen veld kwam laagcalorisch gas. Na de sluiting van het Groningen gasveld wordt, door stikstof aan hoogcalorisch gas toe te voegen, extra laagcalorisch gas gemaakt. Laagcalorisch gas wordt bijvoorbeeld gebruikt door huishoudens en ander kleinverbruikers om te verwarmen of te koken. De industrie en elektriciteitscentrales gebruiken hoogcalorisch gas, zoals LNG.

De verdeling tussen hoog- en laagcalorisch gas zien we terug bij de diverse gasbergingen. In Bergermeer zit hoogcalorisch gas en in de overige gasbergingen laagcalorisch gas. De vijf gasopslagen Bergermeer, Zuidwending, Grijpskerk, Norg en Alkmaar (figuur 1) hebben in totaal een opslag capaciteit van ongeveer 140 TWh.

Laatste update: 26-12-2024 00:04

 

Start winter 2024/2025

Rond begin november daalde de gasvoorraden weer. De Nederlandse gasbergingen zijn eind november voor 73% gevuld, in de Europese Unie zijn de gasopslagen voor 87% gevuld.

Toegang tot gasopslaggegevens in Nederland

Een historisch en actueel overzicht van de gasopslagen in Nederland is beschikbaar op de gasopslagenpagina van ned.nl. Ook is de data beschikbaar via de API of als download.