Energiebewuste consument Eric
“Duurzaamheid is belangrijk voor mij”
In zijn zoektocht naar gegevens over de zonkracht kwam Eric Meijer, een energiebewuste consument uit Groningen, bij het Nationaal Energie Dashboard uit. Via de API haalt hij gegevens over de zonne-opwek naar zijn open source software. Met deze software bouwde hij vervolgens een eigen dashboard. Als eigenaar van een softwarebedrijf voor industriële installaties heeft hij de kennis hiervoor in huis. Het diverse pallet aan informatie op zijn dashboard laat zien hoe het energieverbruik van het huishouden van hem en zijn vrouw eruitziet. “Ik wilde weten wanneer mijn zonnepanelen het meest effectief zijn in de de nabije toekomst.”
“Ik bekijk een dag vooruit in welk uur ik bijvoorbeeld mijn thuisbatterij het beste kan laden. De energieprijzen haal ik uit een andere bron. Deze prijsdata combineer ik vervolgens met de data van ned.nl”, vertelt Eric. De thuisbatterij gebruikt hij voor de stroomvoorziening van zijn huis en zijn kantoor, dat aan huis is. “Elke dag om 3 uur lees ik via de api de data voor de volgende dag in. Dan weet ik wanneer het tarief het hoogste is. Daar kan ik vervolgens op gaan sturen. Dit wordt pas echt interessant in de wintermaanden”, vertelt Eric. “Ik zit nu in de tweede maand van mijn dynamische contract. Door de inzichten die ik heb kan ik zorgen dat mijn warmtepomp op het juist moment op meer vermogen gaat draaien of juist stroom uit de thuisbatterij gaat trekken”, verheldert hij. Ook weet hij nu goed wanneer hij met zijn eigen productie zijn auto’s of thuisbatterij kan laden.
Voorbeeldscherm I van het dashboard van Eric Meijer
Combineren van data
Eric wil zijn eigen data op termijn meer gaan combineren met de data van het Nationaal Energie Dashboard. Dit is om de betrouwbaarheid verder te vergroten. Als voorbeeld haalt hij aan dat een deel van zijn panelen op een lager dak ligt. Hierdoor is de gemiddelde opbrengst in het najaar lager. “Op dit moment volg ik de data alleen realtime. En zie ik dat mijn en jullie data goed bij elkaar aansluiten”. Of het financieel uit kan weet Eric niet, maar dat is ook niet de belangrijkste reden voor hem. “Ik wil mijn bijdrage leveren aan de energietranisitie en bijkomend voordeel is dat mijn maandlasten naar beneden zijn gegaan. Ik ben bewust duurzamer bezig”, vertelt hij. Het dashboard bouwde hij om zijn energieverbruik voor zichzelf inzichtelijk te maken. Het is voor hem interessant om te zien aan welke knoppen hij kan draaien rondom zijn energie. “Ik meet bijvoorbeeld onze koelkast en wasmachine door. Dit doe ik om zoveel mogelijk te weten wat ik nog kan doen. Zo heb ik pas nog een andere oplader voor mijn auto’s gekocht om het laden beter te kunnen besturen. Dit besturen doe ik via mijn zonnepanelen of thuisbatterij. Een ander voorbeeld is dat ik begin met het vullen van het buffervat als ik zie dat de zonne-energie begint aan te trekken,” verduidelijkt hij.
Voorbeeldscherm II van het dashboard van Eric Meijer
Bewust met energie
Dat energie en energiemanagement de interesse hebben van Eric, mag duidelijk zijn. “Vroeger werkt ik al met warmtekrachtkoppelingen. Nu ik erover nadenk ben ik eigenlijk altijd al met energie bezig geweest. Dat verklaart het misschien wel.” In hun vrijstaande woning zijn inmiddels de nodige maatregelen getroffen. Zo bezitten Eric en zijn vrouw één volledige elektrische auto en één hybride voertuig. Naast de wandverwarming heeft de woning zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Hij voegt tenslotte toe: “Sinds de kinderen de deur uit zijn is ons energieverbruik verder gedaald. Het is een spel voor mij. Ik wil graag zuinig zijn met energie, zoveel mogelijk mijn eigen opwek verbruiken en op die manier mijn steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst.”