Overslaan en naar de inhoud gaan

Totale gasconsumptie

De gasconsumptie: een samengesteld beeld van de Nederlandse vraag naar gas

Gas wordt gebruikt door gascentrales die elektriciteit produceren, industriële bedrijven en huishoudens en bedrijven. De gasvraag van deze groepen opgeteld is de totale gasconsumptie. Hierbij wordt gekeken naar gas als energiebron en niet als grondstof. 

Gas pijpleidingen
Gas icoon

Overzichten totale gasconsumptie

Deze pagina geeft inzicht in de totale gasconsumptie en de uitstoot van CO₂ van vandaag, per maand en per jaar. Ook kun je, na het aanmaken van een account via inloggen, diverse datasets downloaden of een API-sleutel aanmaken. 

Consumptie gas van vandaag - totale mix

Laatste update: 23-07-2024 16:00
Wat zie ik in de grafiek?

In de bovenstaande grafiek staat de consumptie van gas in Nederland. Er zijn verschillende groepen die gas gebruiken: gascentrales die elektriciteit opwekken, industrie en huishoudens en kleinere bedrijven. De actuele verdeling tussen deze verbruikersgroepen wordt hier weergegeven in ons dashboard. 

Waar komen de schommelingen tijdens de dag vandaan?

Het gasverbruik kan vaker hoger zijn in de ochtend en in de avond. Dit komt door de groep huishoudens en bedrijven. Mensen gebruiken gas als ze opstaan en thuiskomen, met name voor het verwarmen. Andere gasverbruikers zijn gascentrales die elektriciteit opwekken en de industrie. De inzet van gascentrales is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de gasvraag, prijs en het aanbod van duurzame energie. Het verbruik door industrie is over het algemeen (enigzins) vlak, omdat grote industriële processen constant doorgaan. 

CO₂-uitstoot van vandaag - totale consumptie gasmix

Laatste update: 23-07-2024 16:00
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek zie je de uitstoot van CO₂ als gevolg van het gasverbruik. De CO₂-uitstoot volgt de lijn van de gasconsumptie. Dit komt doordat de CO₂-emissiefactor redelijk gelijkmatig is. Het aandeel van groen gas is nog beperkt en daarom fluctueert de emissiefactor nog maar beperkt bij gas. De verwachting is dat dit de komende jaren zal toenemen en meer zichtbaar zal gaan worden.

Consumptie gas per maand - totale mix

Laatste update: 23-07-2024 00:01
Wat zie ik in de grafiek?

De grafiek laat zien hoeveel gas is verbruikt in de afgelopen 12 maanden. De verschillende kleuren op de balken vertellen ons welke gebruikers het gas afnemen. Elke maand gebruiken we verschillende hoeveelheden. Er is duidelijk te zien dat in de winterperiode het gasverbruik flink stijgt. Dit komt met name door verbruik van huishoudens en kleine bedrijven voor het verwarmen van de woning. 

CO₂-uitstoot per maand - totale consumptie gasmix

Laatste update: 22-07-2024 00:04
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek zie je de uitstoot van CO₂ als gevolg van het gasverbruik. De CO₂-uitstoot volgt de lijn van de gasconsumptie. Dit komt doordat de CO₂-uitstoot per kWh gelijkmatig is.

Consumptie gas per jaar - totale mix

Laatste update: 23-07-2024 00:03
Wat zie ik in de grafiek?

In de bovenstaande grafiek wordt gasconsumptie in Nederland per jaar weergegeven. De gasconsumptie is uiteindelijk vooral afhankelijk van het weer en dan met name van de temperatuur. 2022 was een jaar waarin de vraag naar gas behoorlijk gedaald is. Dit kwam door de milde winter en de extreem hoge gasprijzen, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

CO₂-uitstoot per jaar - totale consumptie gasmix

Laatste update: 23-07-2024 00:03
Wat zie ik in de grafiek?

In de grafiek zie je de uitstoot van CO₂ als gevolg van het gasverbruik. De CO₂-uitstoot volgt dezelfde lijn als de gasconsumptie. Dit komt doordat de CO₂ uitstoot per kWh gelijkmatig is en dus een direct relatie heeft met verbruik. In deze grafiek zie je, net als bij het verbruik, de invloed van het weer en de gasprijs in een jaar.

Beschikbare datasets voor de totale gasmix

Onderstaand tref je een overzicht aan van de datasets voor de totale gasmix. Je bent vrij om deze data, met bronvermelding, te gebruiken. Voor het downloaden van de data of voor het aanmaken van een API-sleutel maak je eerst een account aan. Heb je vragen over de data, neem contact met ons op. 

Weergave Bron data Granulariteit Van Tot Bestandsgrootte
All Consuming Gas Afgelopen Jaren Overzicht gasconsumptie Jaar 506 bytes Inloggen
All Consuming Gas Afgelopen Dag Overzicht gasconsumptie Uur 182 bytes Inloggen
All Consuming Gas Afgelopen 12 Maanden Overzicht gasconsumptie Maand 2.06 KB Inloggen

Meer over de totale gasconsumptie 

Gas speelt nog altijd een belangrijke rol in onze energievoorziening. Huishoudens, industrie en gascentrales die elektriciteit opwekken zijn afhankelijk van gas. Inmiddels is duidelijk dat klimaatverandering grote gevolgen heeft. Door de opwarming te beperken blijft de aarde leefbaarder.  Daarom is de doelstelling voor 2050 dat Nederland klimaatneutraal is. Dat betekent dat de gasvraag omlaag moet in de komende tientallen jaren.  

 

Heden, verleden en toekomst 

In 1959 werd het gasveld in Groningen ontdekt. Dit had als gevolg dat het gas een belangrijke rol ging spelen in de Nederlandse energievoorziening. Huishoudens, gascentrales en industrie werden op het gasnetwerk aangesloten. Inmiddels is het Groningenveld gesloten en importeert Nederland veel gas uit verschillende landen en wordt het gasnetwerk nog volop gebruikt. 

Nederland streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De overgang naar een schone en duurzame energievoorziening houdt in dat er gezocht wordt naar duurzame alternatieven voor gas. Voor het verwarmen van de woning kan gedacht worden aan elektrische alternatieven, zoals een warmtepomp, of het inzetten van groen gas. Voor sommige toepassingen, zoals voor het opwekken van elektriciteit met gas of industriële processen, is dit lastiger. Dan zijn er alternatieven zoals groen gas en waterstof mogelijk. Deze opties moeten verder ontwikkeld en opgeschaald worden. De Nederlandse overheid, netbeheerders en marktpartijen werken dan ook intensief samen om alternatieven als groen gas en waterstof mogelijk te maken. Voor waterstof wordt een deel van het bestaande aardgasnetwerk ingezet. 

Over de data

Het Nationaal Energie Dashboard verzamelt gegevens over de consumptie van gas sinds begin 2021. Deze data komt van ENTSO-G, het Europese transparantie platform voor Europese netbeheerders voor gas. Gasunie Transport Services (GTS), de netbeheerder voor gas in Nederland, publiceert hier haar data. Deze data wordt gepubliceerd en overgenomen op het Nationaal Energie Dashboard.